1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Majonez sojowy bez jajek

fot.123rf
fot.123rf
Przepisy na wegańskie dania wielkanocne od Eryka Wałkowicza (erVegan), w ramach warsztatów kulinarnych z marką BRAUN.

Składniki
150 ml mleka sojowego, niesłodzonego

1½ łyżeczki octu winnego

2 łyżeczki musztardy

około 300 ml delikatnego oleju

1 łyżka płatków drożdżowych

odrobina czarnej soli kala namak

sól i pieprz

Sposób przygotowania
  1. Przed przystąpieniem do odmierzania przypraw, do odmierzonego mleka dodaj ocet i porządnie wymieszaj.
  2. Poodmierzaj resztę składników, mleko z octem umieść w kielichu blendera (bądź wąskim i wysokim plastikowym naczyniu blendera ręcznego), dodaj płatki drożdżowe oraz musztardę. Wszystko miksuj przez minutę, aż się napowietrzy.
  • Dodawaj powoli olej, najlepiej lejąc go wprost do kielicha malutkim strumykiem. Dodanie oleju w 3–4, ale małych turach powinno dać taki sam rezultat. Pod koniec dopraw solą i pieprzem.
  • Majonez gotowy! Możesz podać go jako dressing do sałatki lub sos do burgera. Smacznego!
  • Przechowuj go w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce.
    Podsumowanie przepisu
    Przepis pochodzi z materiałów prasowych Wielkanoc z Rodziną Braun. Eryk Wałkowicz – autor bloga erVegan.com. Na swoim blogu i w książce kulinarnej „Kuchnia roślinna dla każdego” udowadnia, że weganizm nie jest nudny, biszkopt bez jajek również da się upiec, a dieta roślinna jest w pełni odpowiednia dla naszego zdrowia i może przynieść wiele korzyści, nie tylko zdrowotnych. Zamienia on fasolę w mocno czekoladowe brownie, marchewkę w pasztet, a dzięki dietetycznemu wykształceniu obala popularne mity na temat wegetarianizmu.

    Share on Facebook Send on Messenger Share by email
    Autopromocja
    Autopromocja

    ZAMÓW

    WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
    • Polecane
    • Popularne
    • Najnowsze