1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Mazurek raw na spodzie z orzechów pekan i śliwki kalifornijskiej

Mazurek raw na spodzie z orzechów pekan i śliwki kalifornijskiej

California Prune Board
Podążając za modą na zdrowe odżywianie, konsumenci szukają lżejszych, mniej kalorycznych propozycji na wielkanocne dania. Przygotowując świąteczne słodkości, możemy zainspirować się naturalnymi i surowymi produktami, tworząc zdrową wariację mazurka.

Określenie Raw coraz częściej pojawia się w kuchni. Przez ten termin rozumiemy produkty, które nie zostały poddane obróbce termicznej. Przykładami takich potraw mogą być ciasta na bazie surowych ziaren i orzechów.  Oto przepis przepis Michała Lachura na mazurek bez pieczenia z wegańskim kajmakiem na spodzie z orzechów pekan i śliwki kalifornijskiej. Z pewnością nie jest to tradycyjny przepis kulinarny, ale efekt jest równie smaczny i bez wątpienia warty wypróbowania.

Składniki
300 g śliwki kalifornijskiej 300 g migdałów ( + kilka sztuk do dekoracji) 2 szczypty soli skórka z 1 pomarańczy 400 ml mleka kokosowego (1 puszka) 1 szklanka nierafinowanego cukru trzcinowego 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyżka rodzynek 4 śliwki kalifornijskie 1 łyżka płatków migdałowych
Sposób przygotowania
Migdały i śliwki zmiksować razem z dwiema szczyptami soli oraz skórką z 1 pomarańczy na jednolitą, plastyczną masę. Jeśli masa nie chce się skleić, można dodać 2 łyżki oleju kokosowego lub wody. Tak przygotowaną masą wyłożyć spód formy. Wstawić do lodówki. Do niewielkiego rondelka wlać mleko kokosowe oraz cukier. Mieszać do momentu, aż masa zgęstnieje (około 15-20 minut). Zdjąć z palnika, dodać olej kokosowy i dokładnie wymieszać. Jak kajmak lekko przestygnie wylać masę na przygotowany wcześniej spód i udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową, rodzynkami, śliwką kalifornijską oraz płatkami migdałowymi. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Termin trwałości - do 7 dni.

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze