1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Pieczone bakłażany z bakaliową nutą

Bakalland
Bakalland
Bakalie to nietuzinkowy dodatek do grillowanych mięs i warzyw. Nie tylko urozmaicają grillowe menu, ale także dostarczają błonnik szczególnie pożądany dla jelit podczas wieczornych uczt. 

Bakłażany to jedne z najczęściej goszczących na grillu warzyw, obok cukinii i papryki. Pieczone z dodatkiem bakalii na pewno będą smakować nie tylko wegetarianom.

Składniki
1 duży bakłażan 400 g serka mascarpone 75 g orzechów pinii Bakalland 100 g Słonecznego Trio Bakalland 40 ml oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Bakłażana kroimy wzdłuż na cienkie plasterki, następnie posypujemy solą i zostawiamy na 20 minut, plastry smarujemy oliwą z oliwek. Orzeszki pinii i Słoneczne trio mieszamy z serkiem mascarpone. Plastry bakłażana zawijamy, w środek wkładamy serek z bakaliami. Żeby przystawka utrzymała swój kształt, przekłuwamy ją wykałaczką. Tak przygotowanego bakłażana, wykładamy na grilla. Grillujemy ok. 5-6 minut.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze