1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Pasztet z cukinii z konfiturą z suszonej żurawiny

Pasztet z cukinii z konfiturą z suszonej żurawiny

Pasztety wegetariańskie na dobre zadomowiły się w polskiej kuchni (fot. iStock)
Pasztety wegetariańskie na dobre zadomowiły się w polskiej kuchni (fot. iStock)
Osób rezygnujących z jedzenia mięsa wciąż przybywa, dlatego szukamy nowych rozwiązań kulinarnych. Przydają się szczególnie w polskiej kuchni.

Składniki:

  • 3-5 cukinii
  • 4-5 cebul
  • bułka tarta
  • 4-5 jajek
  • opakowanie mieszanki orzechów
  • olej rzepakowy
  • kasza manna
  • czosnek
  • pieprz ziołowy
  • oregano
  • sól i pieprz
Konfitura:
  • żurawina suszona - 200g
  • ocet balsamiczny
  • miód
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Cukinie myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do cukinii dodajemy cebulę, bułkę tartą i kaszę mannę. Jaja ucieramy i wlewamy olej. Wyrabiamy na jednolitą masę i dodajemy posiekane orzechy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawami. Całość przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Pieczemy około godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C do zrumienienia. Po wyjęciu odstawiamy do wystygnięcia.

Żurawinę dusimy z odrobiną wody, miodem i octem balsamicznym.

Doskonałym dodatkiem do pasztetu, zamiast żurawiny, może być mus lub sos chrzanowy.

Przepis pochodzi od Kasi, autorki bloga "kuchniabazylii".

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze