Nalewka z pigwy – sprawdzony przepis. Jak zrobić najlepszą pigwówkę? Czas. To on – oprócz bardzo dojrzałych owoców – jest najważniejszym składnikiem dobrej nalewki. Proces przygotowania pigwówki trwa około miesiąca, ale pełnię bukietu poczujemy dopiero po dobrych kilkunastu. Nalewka z pigwy, przygotowana już dziś, osłodzi pierwsze chłody. I jeszcze jedna uwaga: nalewkę się smakuje, a nie pije. W celach leczniczych wystarczy naparstek.
Z podanych składników otrzymamy 6 butelek po 0,5 litra.
Nalewka z pigwy – składniki
- 2 kg owoców pigwowca
- 1 kg cukru
- 0,5 l miodu
- 1,5 l wódki
- 0,5 l spirytusu
- 1 laska wanilii
- kora cynamonu
- 3 szt. goździków
- korzeń imbiru (ok. 3 cm)
- skórka pomarańczowa
Sposób przygotowania
Owoce pigwy myjemy, osuszamy. Kroimy je na mniejsze kawałki, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy na malutkie kawałki – im mniejsze, tym lepsze.
Owoce wrzucamy do słoja, zasypujemy cukrem, przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy na 48 godzin w chłodnym miejscu. Po tym czasie do owoców wlewamy wódkę i spirytus, dodajemy resztę składników. Zakręcamy słój i odstawiamy go w chłodne, ciemne miejsce na ponad trzy miesiące.
Przelewamy do butelek. Zlaną nalewkę można już degustować, ale dobrze jest jeszcze trochę poczekać. Im dłużej nalewka leżakuje, tym ma lepszy smak, ciemniejszy kolor, a my – większą satysfakcję z naszej pracy. Jeśli chodzi o zlewanie nalewki, można pierwszy raz zlać ją do dużych butelek, a następnie zlewać znad osadu do małych butelek lub bezpośrednio do karafki.