Naleśniki czekoladowe z kremem mascarpone i jagodami

fot. materiały prasowe

Naleśniki to posiłek idealny na każdą okazję. Uwielbiane są zarówno przez młodszych jak i starszych. Można je jeść na słono lub na słodko, w towarzystwie dodatków, których lista jest nieskończenie długa. My proponujemy przepis na naleśniki czekoladowe z kremem mascarpone i jagodami. Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Składniki:
– 700 ml mleka czekoladowego
– 2 jajka
– 2 szklanki mąki pszennej
– 500 ml słodkiej śmietany 36%
– 3 łyżki cukru pudru
– 250 g serka mascarpone
– szklanka świeżych jagód
– olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:

  1. Do mleka czekoladowego dodać jajko, mąkę i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać rózgą tak, żeby nie było grudek. Usmażyć na patelni naleśniki, smarując za każdym razem rozgrzaną patelnię olejem.
  2. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno, następnie dodać serek mascarpone i wymieszać. Tak przygotowany krem wyłożyć na naleśniki, posypać jagodami i złożyć w kopertę lub rulon.

Smacznego!