1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Naleśniki czekoladowe z kremem mascarpone i jagodami

Naleśniki czekoladowe z kremem mascarpone i jagodami

fot. materiały prasowe
fot. materiały prasowe
Naleśniki to posiłek idealny na każdą okazję. Uwielbiane są zarówno przez młodszych jak i starszych. Można je jeść na słono lub na słodko, w towarzystwie dodatków, których lista jest nieskończenie długa. My proponujemy przepis na naleśniki czekoladowe z kremem mascarpone i jagodami. Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Składniki:

  • 700 ml mleka czekoladowego
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 500 ml słodkiej śmietany 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone
  • szklanka świeżych jagód
  • olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:

  1. Do mleka czekoladowego dodać jajko, mąkę i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać rózgą tak, żeby nie było grudek. Usmażyć na patelni naleśniki, smarując za każdym razem rozgrzaną patelnię olejem.
  2. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno, następnie dodać serek mascarpone i wymieszać. Tak przygotowany krem wyłożyć na naleśniki, posypać jagodami i złożyć w kopertę lub rulon.
Share on Facebook Send on Messenger Share by email
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze