1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Wiosenne zupy. Botwinka

Ocet, zwany przez wielu „darem natury” dobrze działa na trawienie. Dodatkowo, kilka kropel dodanych do zupy z młodej botwiny nadaje jej smaku.

Zimą jemy bulwy buraków, w maju pojawiają się młode liście, z których warto przygotować pożywną i pełną witamin botwinkę.

Składniki
pęk botwiny 1 żeberko 1 łyżeczka octu ziołowego, np. marki Kuhne ząbek czosnku pęk świeżego kopru i pietruszki 1 mała cebula śmietana 18% przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól
Sposób przygotowania
Do wysokiego garnka wlewamy ok. pół litra wody, dodajemy żeberko, liść laurowy, ziele angielskie i szczyptę soli. Gotujemy przez ok. 30 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i łyżeczkę octu ziołowego. Pod koniec gotowania do garnka wrzucamy pokrojony pęk botwiny. Gdy botwinka się zaczerwieni, zupę zaprawiamy śmietaną i podajemy z posiekanym, świeżym koprem oraz natką pietruszki.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze