1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Zdrowie

Koktajl z jarmużu, bakłażana i awokado

123rf.com
123rf.com
Wszyscy o nim słyszeli, ale niewielu kojarzy z czymś jadalnym. Bo znany na świecie od ponad dwóch tysięcy lat jarmuż początkowo był rośliną ozdobną. Lecz to jedno z najzdrowszych warzyw świata nie tylko ładnie wygląda. Zawiera też witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Pora zatem na oficjalne otwarcie sezonu na jarmuż – bezgłową kapustę o pięknych zielonych liściach.

Banany obrać ze skórki. Awokado przekroić w poprzek na pół i usunąć pestkę. Połówki awokado wydrążyć łyżką. Liście jarmużu porwać na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wrzucić do blendera i dokładnie zmiksować,  aż powstanie jednolity koktajl o intensywnym zielonym kolorze.

Składniki
Składniki na 3 porcje:

200 ml wody 2 banany 5–6 liści jarmużu awokado 2 łyżki miodu sok z cytryny

Czas przygotowania: 20 minut

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze