1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Zdrowie
  4. >
  5. Jesienne warzywa z pieczonymi boczniakami i piure z topinamburu

Jesienne warzywa z pieczonymi boczniakami i piure z topinamburu

123rf.com
123rf.com

Topinambur obrać, pokroić w  kawałki tej samej wielkości, obsmażyć bez koloru na oliwie. Zalać 250 ml wywaru warzywnego i  100 ml mleka. Gotować, aż zmięknie. Zblendować i  przecedzić przez drobne sito. Doprawić solą do smaku. Gdyby piure było za gęste, należy dolać odrobinę wywaru. Warzywa do pieczenia powinny być podobnej wielkości. Seler należy obrać, pokroić w  kawałki i  przełożyć na blachę. Kalafior pokroić na mniejsze cząstki. Boczniaki porwać i  dodać do reszty warzyw. Całość polać oliwą. Posolić i  piec przez około 12 minut w temp. 200 st. C. Na patelni rozpuścić masło, dodać odrobinę sosu sojowego i  dorzucić upieczone warzywa. Wymieszać i posypać posiekaną natką pietruszki. Jarmuż rozdzielić na mniejsze kawałki, umyć i  wysuszyć. Wrzucić do gotującej się wody na ok. 10–15 sekund. Następnie zahartować w  zimnej wodzie z  lodem. Po ostygnięciu dokładnie osuszyć.

Prezentacja Do złożenia dania można użyć jednej połowy talerza. Wzdłuż naczynia nałożyć piure z  topinamburu. Na piure wyłożyć warzywa wymieszane z  jarmużem. Całość wykończyć pokrojonym w  cienkie plasterki topinamburem.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze