Recenzja książki pt. "Dieta bez pszenicy. Jak pozbyć się pszennego brzucha i być zdrowym" dr. William'a Davis'a.
Książka pokazuje czytelnikom jaki szkodliwy wpływ na funkcjonowanie organizmu ma pszenica. Doktor Davis, opierając się na swoim wieloletnim doświadczeniu kardiologicznym, praktyce zawodowej i badaniach naukowych, krok po kroku argumentuje swoją teorię, że gluten jest cichym zabójcą. Według niego, stuprocentowa rezygnacja z konsumpcji pszenicy niesie za sobą szereg zdrowotnych korzyści tj. zdecydowana utrata wagi, zmniejszenie ryzyka zespołu metabolicznego, obniżenie poziomu cholesterolu oraz zachorowań na cukrzycę typu 2 (cukrzyca insulinoniezależna). Ma także pozytywny wpływ na funkcjonowanie serca, minimalizację zapaleń stawów i pojawiania się wysypek.
W książce, dr. Davis dotyka również kwestii uzależnienia od glutenu. "Tak jak przemysł tytoniowy wytworzył i utrzymał swój rynek dzięki uzależniającym właściwościom papierosów, tak samo spożywana pszenica sprawia, że głodny konsument jest bezradny". Przekonuje, że pszenica wpływa na działanie mózgu tak, jak znane powszechnie opiaty m.in. morfina, kodeina czy heroina, bo spowalnia jego pracę i obniża poziom koncentracji. Jeśli zjadamy jedną słodką bułeczkę, natychmiast nasz organizm domaga się kolejnej porcji. Brzmi znajomo?
"Dieta bez pszenicy" to doskonała propozycja dla tych, którzy postanowili zadbać o swoją dietę i podjęli kroki ku zdrowotnej rewolucji. Nastawcie się na niekonwencjonalne podejście w opisywaniu kwestii dotyczących glutenu i jego szkodliwego wpływu na nasze życie.
Autor: William Davis
Tytuł oryginału: Wheat Belly
Wydawnictwo: Bukowy Las , Luty 2013
ISBN: 978-83-62478-92-7
Liczba stron: 328
Wymiary: 135 x 205 mm
Tłumaczenie: Roman Palewicz
Autor: Milena Fringee