1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Zdrowie

Zdrowe przygotowanie do sportów zimowych

123rf.com
123rf.com
Do wyjazdu na narty czy snowboard warto się odpowiednio przygotować. By mięśnie nie odmówiły posłuszeństwa, a dobry nastrój towarzyszył nam na stoku każdego dnia, należy wziąć pod uwagę zarówno aspekty kondycyjne, jak i zdrowotne.

Sporty zimowe to znaczny wysiłek dla każdego organizmu – zarówno tego młodego, jak i dorosłego. Jazda na nartach obciąża między innymi biodra i dolną część kręgosłupa, więc przygotowanie kondycyjne jest bardzo ważne. Odpowiednie ćwiczenia należy wdrożyć najlepiej na dwa miesiące przed planowanym wyjściem na stok. Pierwsze treningi powinny zajmować około 20 minut dziennie, z czasem należy je systematycznie wydłużać, tak by przed wyjazdem trwały pełną godzinę. Stawiamy przede wszystkim na ćwiczenia wzmacniające mięśnie, rozciągające oraz  na równowagę:

  • brzuszki, wymachy ramion i nóg, przysiady, nożyce czy wykroki
  • stanie i przysiady na jednej nodze
  • ćwiczenia aerobowe - bieganie, pływanie, jazda na rowerze stacjonarnym
Równie istotnym elementem przygotowania organizmu do całodziennego uprawiania sportów zimowych jest prawidłowe żywienie. Aby zahartować organizm, warto wprowadzić do swojej diety regularne spożywanie minimum 4 posiłków dziennie. Powinniśmy uwzględnić w nich dużą ilość owoców i warzyw, bogatych w witaminę C, kwas foliowy oraz beta karoten. Można również podnieść odporność organizmu, przyjmując tran.

O bilansowaniu posiłków nie zapominajmy także na samym wyjeździe. Odpowiednia dieta, poza podniesieniem odporności, pozwala na równomierne uwalnianie się energii, dzięki czemu nie dosięgnie nas zmęczenie na stoku. Jak więc powinien wyglądać nasz jadłospis podczas zimowych wojaży?

„Posiłki spożywane przed wyprawą na stok powinny być bogate w węglowodany złożone, takie jak pełnoziarniste pieczywo, kasze czy makarony, stanowiące źródło energii podczas aktywności fizycznej. Nie zapominajmy także o warzywach i owocach! Zawierają one witaminy z grupy B niezbędne do prawidłowego funkcjonowania metabolizmu, wspomagają również odporność. Po treningach konieczne jest spożycie regenerującego mięśnie białka zawartego w chudym mięsie, rybach, roślinach strączkowych oraz jajach” , radzi Katarzyna Zadka, ekspert 7 edycji programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo” marki Winiary. Gdy zabraknie nam energii, warto mieć pod ręką baton zbożowy, suszone owoce, orzechy bądź migdały. Taka przekąska pobudzi na chwilę organizm i pozwoli dłużej poszaleć na śniegu.

Dobrym pomysłem po powrocie z pleneru jest rozgrzanie organizmu. W tej roli świetnie sprawdzi się herbata z dodatkiem imbiru bądź goździków. Można także zjeść zupę z niewielką ilością ostrych przypraw, np. chili.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze