Wiele ziół ma potwierdzoną naukowo skuteczność we wspomaganiu pracy układu pokarmowego – pisze Justyna Mizera w swojej książce „Ulżyj sobie i… jelitom”. Po jakie naturalne „lekarstwa” możemy więc sięgnąć, gdy czujemy, że nasz układ trawienny jest przeciążony?
Każdy, kto ma problemy z trawieniem, wie, że gorzki smak pobudza wydzielanie soków trawiennych i ułatwia trawienie, w szczególności mięsa. Pobudzenie wydzielania kwasu solnego w żołądku sprawia, że powstaje kwaśne środowisko, a dzięki temu aktywują się enzymy proteolityczne. Dlatego warto swoją codzienną dietę wzbogacić o takie składniki.
- rumianek, mniszek lekarski – stymulują pracę soków żołądkowych, wspierają też rozkład cholesterolu i tłuszczów;
- kolendra – wspomaga leczenie niestrawności, sprzyja łagodzeniu skurczów jelitowych i objawów związanych z zespołem jelita drażliwego;
- kardamon – ma działanie wiatropędne, stymuluje apetyt, sprzyja łagodzeniu mdłości, niestrawności, a także chroni przed zatruciem pokarmowym dzięki redukowaniu „niepotrzebnych” bakterii w układzie pokarmowym; sprawdza się też jako środek moczopędny, ogranicza nadmierne gromadzenie się wody w organizmie i sprzyja redukcji obrzęków i opuchlizny;
- kurkuma – działa korzystnie na przewód pokarmowy, pomaga w łagodzeniu zgagi, bólu brzucha, a także sprzyja redukcji wzdęć; wykazuje działanie przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie;
- goździki – działają antybakteryjnie, a także zwiększają napięcie mięśni gładkich i siłę ruchów propulsywnych w przewodzie pokarmowym, co przeciwdziała zaparciom;
- piołun – jest gorzki, znajdziemy go w składzie kropli żołądkowych i nalewek przeciw pasożytom; można go również zaparzyć w formie herbatki ziołowej na poprawę trawienia;
- kozieradka – dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego pobudza perystaltykę jelit i redukuje zaparcia, a także wspomaga leczenie objawów choroby wrzodowej żołądka; działa również ochronnie na wątrobę i wspomaga leczenie chorób pasożytniczych;
- melisa – sprzyja wydzielaniu soków żołądkowych i żółci, dzięki czemu poprawia apetyt, ponadto wykazuje właściwości łagodzące skurcze jelit i dróg żółciowych;
- tymianek – pomaga leczyć problemy spastyczne;
- rozmaryn – łagodzi bóle żołądka i wspomaga pracę wątroby; olejek rozmarynowy zwalcza bakterie;
- czosnek – hamuje tworzenie biofilmów bakteryjnych, działa przeciwbakteryjnie i oczyszczająco;
- bazylia – wzmacnia żołądek, przeciwdziała jego rozstrojowi oraz niestrawności, łagodzi wzdęcia i wykazuje działanie rozkurczowe.
Więcej w książce „Ulżyj sobie i… jelitom. Jak uwolnić się od dolegliwości jelitowych” Justyny Mizery, jednej z najbardziej doświadczonych dietetyczek w Polsce.