fbpx

Naleśniki gryczano-orkiszowe z truskawkami i jogurtem

Składniki na 4 porcje:

  • 130 g mąki gryczanej,
  • 130 g mąki orkiszowej,
  • 2 jajka,
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 280 ml mleka ryżowego o smaku migdałowym,
  • łyżka oleju słonecznikowego,
  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
  • 4–8 świeżych truskawek.

Czas przygotowania: 45 min

Jajka ubić mikserem, powoli dodając dwa rodzaje przesianej i zmieszanej z proszkiem do pieczenia mąki, łyżkę oleju słonecznikowego i mleko ryżowe. Gdy powstanie ciasto o konsystencji śmietany, odstawić na 25 min. Gdy ciasto odpocznie, rozgrzać patelnię, posmarować oliwą z oliwek i nalewać chochelką. Smażyć naleśniki i ciepłe rozkładać na talerze, na każdy wyłożyć łyżkę jogurtu. Przed podaniem ozdobić truskawkami.