Warszawa, 10 listipada 2025. W sobotni wieczór Nobu Hotel Warsaw stał się sceną jednego z najważniejszych wydarzeń w historii marki. Trzej założyciele marki Nobu - Robert De Niro, Chef Nobu Matsuhisa i Meir Teper po raz pierwszy wspólnie odwiedzili Warszawę, by celebrować Ceremonię Sake. Ten rytuał, odprawiany przez Nobu wyłącznie w wyjątkowych momentach, symbolizuje harmonię, wspólnotę i nowe początki.
Po przybyciu do hotelu założyciele Nobu zostali powitani w duchu polskiej gościnności - tradycyjnym chlebem ze śledziem i kieliszkiem polskiej wódki. Każdy z nich otrzymał również pamiątkowy talerz z Zakładów Ceramicznych Bolesławiec, spersonalizowany imieniem. Ceramika z Bolesławca, o ponad 120-letnim dziedzictwie, jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych symboli polskiego rzemiosła i tradycji.
Fot. Dominik Czerny
Podczas konferencji prasowej Meir Teper powiedział, że w Polsce czuje się jak w domu, ponieważ jego rodzice pochodzili z niewielkiej miejscowości pod Lublinem. Podkreślał też jak wielki sukces odniosła Polska w czasie ostatnich 30 lat, gdyż dobrze pamięta, jak wyglądały nasze miasta w 1989 roku. Robert De Niro wspominał swoją poprzednią wizytę w Polsce ponad 30 lat temu, mówił też, że Warszawa bardzo mu się podoba i że żałuje, że tym razem będzie tu tak krótko. Chef Nobu, który odwiedza swoje restauracje na całym świecie, podróżując przez większą część roku przyznał, że często inspiruje się miejscowymi produktami łącząc je ze smakami Japonii. Zdradził również, że ulubionym daniem Roberta De Niro jest czarny dorsz (black cod) czyli jedno z popisowych dań serwowane w restauracjach Nobu na całym świecie.
Fot. Materiały prasowe
Wieczorne wydarzenia rozpoczęły się koktajlem inspirowanym lokalnymi smakami oraz występem pianistycznym Tony’ego Yike Yanga - najmłodszego laureata w historii Międzynarodowego Konkursu Pianistycznego im. Fryderyka Chopina w Warszawie (5. miejsce w 2015 roku). Jego muzyka, subtelna i precyzyjna, wprowadziła gości w nastrój skupienia i elegancji, tak charakterystyczny dla Nobu.
Kulminacją wieczoru była Ceremonia Sake (Kagami Biraki) – rytuał, w którym założyciele wspólnie otworzyli drewnianą beczkę sake, zapraszając gości do symbolicznego świętowania nowego rozdziału w historii Nobu Warsaw. W japońskiej tradycji rozbicie pokrywy beczki oznacza pomyślność i wspólnotę. Sake zostało rozlane do drewnianych masu cups, z których goście wznieśli toast za harmonię, szczęście i celebrowanie rodziny Nobu.
Fot. Dominik Czerny
- Ceremonia sake w Warszawie to dla nas wszystkich powód do dumy. Od momentu otwarcia w 2020 roku hotel Nobu Warsaw stał się miejscem samym w sobie, łączącym bogatą kulturę miasta z naszą charakterystyczną gościnnością i designem. Z niecierpliwością czekamy na to, co przyniesie nam następnych pięć lat i zamierzamy nadal budować nasze relacje z lokalną społecznością. - Mówili Chef Nobu Matsuhisa, Robert De Niro i Meir Teper
- To wyjątkowy moment dla całej rodziny Nobu. Ceremonia Sake to dla nas coś więcej niż tradycja - to celebracja wspólnoty i odwagi w tworzeniu czegoś nowego. Warszawa ma w sobie energię, która doskonale współgra z filozofią Nobu - powiedział Trevor Horwell, CEO Nobu Hospitality.
Fot. Materiały prasowe
Po ceremonii goście udali się na uroczystą kolację Omakase, przygotowaną i nadzorowaną osobiście przez Chefa Nobu Matsuhisę. Podchodząc do stolików, Nobu San rozmawiał z gośćmi i obserwował ich reakcje - w jego filozofii kuchnia to nie tylko smak, lecz także relacja i emocje.
- To ogromny zaszczyt po raz pierwszy gościć w Warszawie wszystkich założycieli Nobu. Ich obecność to wyjątkowe wyróżnienie i potwierdzenie, że Warszawa zajmuje szczególne miejsce w rodzinie Nobu. Ceremonia sake to dla nas niezwykły moment na świętowanie sukcesu razem ze społecznością, którą przez pięć lat zbudowaliśmy wokół naszego hotelu – ludźmi, partnerami i gośćmi, tworzącymi ducha Nobu w Warszawie – powiedział Stefan Bauer, General Manager hotelu Nobu w Warszawie.
Fot. Materiały prasowe
Hotel Nobu w Warszawie to pierwszy obiekt tej uznanej, ekskluzywnej sieci w Europie Środkowo-Wschodniej. Otwarty 5 lat temu zdobył serca gości poszukujących wyjątkowej gościnności i niezapomnianych doświadczeń. Minimalistyczny design, obsługa na najwyższym poziomie, wyrafinowana kuchnia z daniami sygnowanymi przez Chefa Nobu i atmosfera autentycznej gościnności sprawiły, że stał się on miejscem spotkań ludzi sztuki, biznesu i kultury.
Sukces warszawskiego Nobu stał się inspiracją dla kolejnej inwestycji w Polsce - Nobu Hotel Kraków, który powstanie w sercu miasta o wyjątkowym dziedzictwie i historii. To właśnie tam powstanie Nobu Cultural District - pierwsza w historii marki przestrzeń Nobu łącząca kulturę, sztukę, kuchnię i design w jedno doświadczenie.
Fot. Materiały prasowe
NOBU HOSPITALITY
Założona przez Chefa Nobu Matsuhisę, Roberta De Niro i Meira Tepera, Nobu Hospitality to jedna z najbardziej rozpoznawalnych marek w segmencie luksusowego stylu życia. Łączy japońską filozofię gościnności z nowoczesnym designem, kuchnią i kulturą. Dziś działa w ponad 50 restauracjach i blisko 20 hotelach na pięciu kontynentach.
Fot. Materiały prasowe
NOBU HOTEL WARSAW
Położony w sercu Warszawy, Nobu Hotel Warsaw to połączenie modernistycznej architektury i japońskiego minimalizmu. Hotel jest domem dla wystaw lokalnych artystów, wyjątkowych wydarzeń kulinarnych i kreatywnej społeczności, która od pięciu lat tworzy jego niepowtarzalną energię. To miejsce, w którym współczesna Warszawa spotyka się z duchem Japonii.