Ten słodki specjał, podobnie jak kutia bożonarodzeniowa, pochodzi z kuchni kresowej. Wiele osób nie wie, jak go przyrządzić, więc pozostaje przy mazurkach, babkach i sernikach. Oto przepis na klasyczną paschę w trzech nowoczesnych wydaniach.
„Pascha to nie lada gratka dla miłośników słodkości. Niestety coraz rzadziej króluje na polskich stołach. Głównym powodem jest to, iż deser uważamy za trudny w przygotowaniu. Mylnie. Pascha jest co prawda nieco czasochłonna, ale jej wyjątkowy smak z pewnością zrekompensuje wszystko“, mówi Rafał Mróz, manager restauracji 2 Światy.
Paschę przygotować można na dwa sposoby: na zimno z zakupionego wcześniej sera twarogowego lub na gorąco robioną z mleka. Choć zdaniem wielu samodzielne warzenie mleka jest zbyt skomplikowane, zachęcamy do próby. Trzy warianty musów urozmaicą deser nadając mu nowego charakteru.
Pascha klasyczna
Składniki:
- 2 l mleka (może być mleko pasteryzowane)
- 500 ml kwaśnej śmietany lub maślanki
- 6 jajek
- 1 laska wanilii (bądź aromat waniliowy)
- 250 g masła (miękkie, niesolone)
- 200 g cukru pudru
- bakalie (wedle uznawania ok. 30-50 g każdego ze składników: rodzynki, migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe, figi, daktyle, owoce kandyzowane)
Przygotowanie:
- Mleko zagotować z laską wanilii. Jaja roztrzepać ze śmietaną i powoli dodać je do wrzącego mleka. Gotować, aż masa rozdzieli się na ser i serwatkę. Usunąć wanilię i ostudzić. Za pomocą cedzaka i gazy odcedzić ser, tak aby był sypki. Cukier puder zmiksować z masłem.
- Do miseczki wrzucić ser stopniowo dodawać utarte masło, aż powstanie jednolity krem. Bakalie uprzednio namoczone i pokrojone na drobne kawałki dodać do masy. Krem umieścić w naczyniu wyłożonym gazą i wstawić do lodówki do momentu stężenia.
- Gotową paschę wyjąć na talerz i polać wybranym musem.
Mus z mango i limonki
Składniki:
- 1 mango
- sok z 1 limonki
- łyżka słodu ryżowego lub łyżeczka cukru
- skórka otarta z ½ limonki
Przygotowanie:
- Najlepiej przygotować go bezpośrednio przed wyciągnięciem deseru żeby był ciepły.
- Mango pokroić w kostkę i smażyć na patelni z cukrem aż zmięknie, dodajemy sok z limonki. Podgrzewać do stworzenia jednolitego musu.
Sos z granatu
Składniki:
- 1 granat
- ½ szklanki czerwonego wina
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
- Z granatu wyłuskać ziarna. Włożyć je do garnuszka, dodać wino i cukier. Gotować przez 1 minutę.
- Wyjąć ziarna granatu, a sam sos gotować, aż zredukuje się o połowę.
- Następnie dodać masło, a gdy tylko się rozpuści, zdjąć z ognia. Połąćzyć sos z owocami granatu i odstawić do ostygnięcia.
Mus korzenno-borówkowy
Składniki:
- 3 szklanki borówki amerykańskiej
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- świeżo starta skórka z cytryny (ok. 1 łyżki)
- 1 łyżeczka goździków
- kawałek kory cynamonu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
- Mąkę ziemniaczaną rozdrobnić w 150 ml zimnej wody. Borówki przebrać i opłukać, a następnie umieścić w garnuszku. Zalać szklanką wody, dodać skórkę i sok z cytryny, cukier, goździki i cynamon. Gotować na małym ogniu ok. 10 minut.
- Dodać rozrobioną w wodzie mąkę i gotować do zgęstnienia sosu.