Już w najbliższą niedzielę, najważniejszy wieczór w roku dla polskiego świata gastronomicznego, prawdziwe święto wszystkich smakoszy - przed nami premiera II edycji Żółtego Przewodnika Gault&Millau i wręczenie nagród najlepszym szefom kuchni.
Uroczysta gala podczas której poznamy najlepszych szefów 2016 zapowiada się naprawdę imponująco - zabytkowe wnętrze Trybuny na Wyścigach Konnych Służewiec, ponad 2000 m2 przestrzeni, kilka ton sprzętu, tysiące talerzy i tygodnie przygotowań - to się po prostu musi udać! Wszystko to dla prawie 550 znakomitych gości, w tym ponad 300 najlepszych szefów kuchni. Uwieńczeniem tego niezapomnianego wieczoru będzie elegancka, 6-cio daniowa kolacja gotowana przez szefów wybranych spośród wszystkich, 25 nominowanych do tegorocznych nagród. Każdemu daniu towarzyszyć będzie starannie dobrany pairing najlepszych alkoholi.
Nagrody, podobnie jak w zeszłym roku zostaną przyznane w 5 kategoriach: Szef Kuchni Tradycyjnej, Kobieta Szef, Młody Talent, Szef Jutra i Szef Roku. Wśród zeszłorocznych nagrodzonych znalazły się takie postaci jak Andrea Camastra, Agata Wojda czy Modest Amaro - w tym roku nazwiska będą równie mocne!
Równie ważnym bohaterem tego wieczoru będzie książka rozpalająca do czerwoności wyobraźnie wszystkich smakoszy - Żółty Przewodnik Gault&Millau Polska. Przewodnik Gault&Millau jest jedynym w Polsce, naprawdę rzetelnym źródłem informacji o tym gdzie warto się jeść. Każdego roku kilkunastu doskonale wykwalifikowanych, całkowicie anonimowych inspektorów dokładnie
ocenia kilkaset miejsc. Do przewodnika trafia mniej niż połowa - to absolutny creme de la creme tego co ma nam do zaoferowania polska scena gastronomiczna. W tym roku w gronie szczęśliwców znalazło się aż 390 restauracji - to aż o 150 więcej niż w pierwszej edycji!
W przewodniku znalazły się również najciekawsze miejsca noclegowe w kraju - zaczynając od maleńkich pensjonatów na luksusowych hotelach i pięknych pałacach kończąc. Wszystkie te miejsca łączy niezwykła dbałość o gościa i pieczołowity dobór nawet najmniejszych detali.
Żółty Przewodnik Gault&Millau oferuje też coś dla miłośników najlepszej jakości produktów. Prawdziwi smakosze świetnych kozich serów, przepysznych miodów czy najlepszych na świecie polskich nalewek w II edycji znajdą ponad 120 świetnych lokalnych produktów i miejsc w których można je kupić.
Polski zespół przewodnika zrobił też coś co nie zdarzyło się wcześniej w ponad 50-cio letniej historii wydawnictwa - po raz pierwszy na świecie będzie dwujęzyczne, polsko-angielskie wydanie.
Gault&Millau poza ocenianiem restauracji i podpowiadaniem na jakie lokalne produkty warto zwrócić uwagę, tworzy platformę do kontaktu najlepszych szefów kuchni z biznesem. Przewodnik co roku zaprasza do współpracy kilkunastu partnerów.
- Wybieramy ich kierując się przede wszystkim jakością oferowanych przez nich produktów, tym samym wiążemy się tylko z najlepszymi - mówi nam Redaktor Naczelna Przewodnika Justyna Adamczyk.
W tym doborowym gronie znalazły się takie marki jak:
- Kitchen Aid: - firma, od lat łącząca design z niezawodną technologią. Niezastąpiona w każdej kuchni - tak domowej, jak i profesjonalnej. Ich kultowy mikser jest marzeniem wszystkich, którzy kochają design na równi z gotowaniem
- Siemens/Gaggenau - marka dla najbardziej wymagającego odbiorcy, który od urządzeń gospodarstwa domowego oczekuje doskonałej funkcjonalności i pięknego wzornictwa. Najwyższej jakości wykonanie, niezawodność i elegancki wygląd są ich znakami firmowymi
- Noble Bank - który wraz z MasterCard wprowadza prestiżową kartę, będącą znakomitą wizytówką wszystkich ceniących jakość i najlepszy smak
- Nespresso - gwiazda na kawowym firmamencie, oferująca ciekawe rozwiązania dla gastronomii, biur i domów. Dzięki hermetycznemu porcjowaniu kilkudziesięciu znakomitych gatunków kaw, zachwyca możliwością szybkiego i precyzyjnego paringu naparu z rozmaitymi daniami
- Barry Callebaut - uwodzący najlepszą paletą czekolad na świecie. Współpracuje ze wspaniałymi szefami kuchni i cukiernikami. Ich polskim ambasadorem jest Szef Jutra Gault&Millau Polska 2015 Andrea Camastra
- Wyborowa Pernod Ricard - producent i dystrybutor znakomitych alkoholi, w tym świetnego szampana Mumm oraz palety koniaków Martell
- Makro - świetnie wspierające szefów podążających za najświeższymi trendami i produktami najwyższej jakości
- Baziółka - największy polski producent przepysznych, aromatycznych ziół doniczkowych, które można spotkać w kuchni każdego miłośnika dobrego jedzenia
- Grimbergen - jeden z najnowszych smaków Carsberga, doskonałe belgijskie, klasztorne piwo, ważone według kilkusetletniej receptury
- Gastro Magic - największa w Polsce wypożyczalnia sprzętu gastronomicznego oraz zastawy zarówno na wielkie gale jak i uroczyste przyjęcia domowe
Ogromna energia i zapał z jakim działa polski zespół, doskonali partnerzy, i najlepsi gotujący szefowie kuchni - to bez wątpienia będzie niezwykły wieczór.
U nas możecie się spodziewać wybornych relacji i recenzji Żółtego Przewodnika Gault&Millau - prawdziwego kulinarnego must have tego sezonu.