1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Styl Życia
  4. >
  5. Gotowe znaczy dobre! Jak jeść zdrowo i smacznie, gdy nie mamy umiejętności ani czasu na gotowanie?

Gotowe znaczy dobre! Jak jeść zdrowo i smacznie, gdy nie mamy umiejętności ani czasu na gotowanie?

Fot. Materiały prasowe
Fot. Materiały prasowe
Zyskujesz czas i wygodę, a dodatkowo sięgając po zbilansowane i smaczne dania gotowe, postępujesz w duchu zrównoważonego życia. Warto pamiętać o tym nie tylko przy okazji Międzynarodowego Dnia Walki z Marnowaniem Żywności, który corocznie obchodzimy 29 września.

Rośnie świadomość dotycząca tego jak dieta wpływa na naszą kondycję, zarówno tę fizyczną, jak i psychiczną. Jednocześnie coraz więcej osób wybiera smaczne i zdrowe dania gotowe zamiast gotować samodzielnie. W Polsce aż 70% dorosłych regularnie kupuje gotowe posiłki. Dzieje się tak z wielu powodów.

  1. Czas i wygoda. Współczesny styl życia jest szybki i intensywny. Praca, obowiązki domowe i inne zajęcia sprawiają, że ludzie mają coraz mniej przestrzeni na gotowanie. Dania gotowe pozwalają zaoszczędzić czas, który trzeba by poświęcić na zakupy, kompletowanie składników i gotowanie. Zakupione w sklepie posiłki, dodatkowo jak w przypadku sieci Żabka wcześniej skomponowane przez dietetyka, najczęściej wystarczy podgrzać. To spore udogodnienie, zwłaszcza po długim i ciężkim dniu pracy.
  2. Zdrowe opcje. Coraz częściej na rynku pojawiają się dania gotowe, które są odpowiednio zbilansowane, zawierają właściwe składniki odżywcze. Dzięki temu konsumenci mogą mieć pewność, że jedzą dobrze, bez konieczności samodzielnego analizowania składników. Sklepy Żabka odwiedza dziennie ponad 3 mln klientów. Wielu z nich sięga po produkty oznaczone znakiem „Porcja DobreGO!” na opakowaniu, czyli smaczne oraz właściwie zbilansowane posiłki oraz przekąski i napoje na każdą porę dnia.

Wysokiej jakości dania i napoje powstają we współpracy z dietetykiem. Produkty z etykietą „Porcja DobreGO!” są wartościowe, co potwierdza umieszczony na opakowaniu międzynarodowy system znakowania żywności Nutri-Score. Wyróżniają się one wysoką zawartością pożądanych w diecie składników odżywczych jak: białko, błonnik czy warzywa, w odpowiednich dla zdrowia proporcjach. Eksperci Żabki zadbali również o to, żeby z wyeliminowano z nich konserwanty, polepszacze i wzmacniacze smaku oraz sztuczne barwniki czy aromaty. Klienci mają możliwość wyboru spośród 105 produktów oznaczonych etykietą „Porcja DobreGO!”. Oznaczenie „Porcja DobreGO!” możemy znaleźć na wielu artykułach marek własnych Żabki, w tym Szamamm, HAPS!, Dobra Karma czy Tomcio Paluch.

Fot. Materiały prasowe Fot. Materiały prasowe

  1. Zróżnicowana oferta. Na rynku dostępne są różnorodne dania gotowe, często inspirowane kuchniami z całego świata, co pozwala na eksperymentowanie i jedzenie urozmaiconych posiłków bez konieczności posiadania specjalnych umiejętności kulinarnych. W sieci Żabka nad doborem oferty „Porcja DobreGO!” pracuje wielu ekspertów z działów jakości i rozwoju produktów marek własnych, których zadaniem jest także kreowanie nowych trendów.
  2. Okazuje się, że w niektórych przypadkach kupowanie gotowych dań może być tańsze niż samodzielne gotowanie, zwłaszcza jeśli ktoś mieszka sam lub ma ochotę na wieloskładnikowe danie, bo wówczas przygotowanie posiłku dla jednej osoby generuje wyższe koszty (np. związane z niewykorzystaniem wszystkich składników). Odpowiednia gramatura i proporcje posiłków gotowych pozwalają lepiej dbać o właściwą dietę, ale również przeciwdziałać marnowaniu żywności.
  3. Odpowiedzialność. Dania oznaczone etykietą „Porcja DobreGO!” są nie tylko smaczne, ale też odpowiednio skomponowane pod kątem składu i gramatury. Dania gotowe mają określoną porcję, co zmniejsza ryzyko marnowania żywności i konsumpcji ponad normę. Gotowanie w domu często wiąże się z kupowaniem dużej ilości składników i jedzeniem większych posiłków niż zapotrzebowanie kaloryczne w ciągu dnia. Ponadto, opakowania dań z linii „Porcja DobreGO!” nadają się do recyklingu i zostały tak zaprojektowane, by posiłek można było zabrać ze sobą i zjeść w dowolnym momencie. Dostęp do zbilansowanych, gotowych potraw oznacza również mniej odpadów.

W obliczu postępujących zmian klimatycznych coraz więcej osób stara się dokonywać codziennych wyborów w duchu zrównoważonego rozwoju.

Fot. Materiały prasowe Fot. Materiały prasowe

Idea ta stała się również ważną częścią strategii biznesowej sieci Żabka. W 2022 Grupa Żabka złożyła deklarację „Zrównoważone życie dla każdego i na co dzień”. Sieć zobowiązała się wspierać konsumentów w zmianie nawyków żywieniowych na lepsze. Tak właśnie powstał program „Porcja DobreGO!”, który ma sprawić, że zdrowe i smaczne jedzenie jest łatwo osiągalne.

Zrównoważone życie to postępowanie, które ma na celu harmonijne połączenie potrzeb człowieka z troską o środowisko naturalne, społeczeństwo i przyszłe pokolenia. Oznacza to podejmowanie świadomych decyzji, które minimalizują negatywny wpływ na planetę, przy jednoczesnym zachowaniu wysokiej jakości życia.
Odpowiedzialne korzystanie z zasobów to kluczowy składnik zrównoważonego życia. Oznacza to ograniczanie zużycia energii, wody i surowców naturalnych, wybieranie odnawialnych źródeł energii oraz redukowanie marnotrawstwa (np. poprzez recykling, kompostowanie, ograniczanie jednorazowych produktów). Unikanie nadmiernego korzystania z obciążających środowisko środków transportu, wybieranie bardziej ekologicznych (jak rower, komunikacja publiczna) oraz zmniejszanie śladu węglowego w innych aspektach życia. Na przykład poprzez kupowanie produktów lokalnych.

Zrównoważone życie to świadomość społeczna i dążenie do harmonii między potrzebami człowieka a ochroną środowiska, zarówno w kontekście globalnym, jak i lokalnym.

To również dbanie o własne zdrowie poprzez zrównoważoną dietę, regularną aktywność fizyczną oraz w obszarze work-life balance.

Raport „Narodowy Test Żywienia Polaków 2023” Medonetu pokazał, że 43 proc. mężczyzn i 28 proc. kobiet ma nadwagę, a 26 proc. mężczyzn i 19 proc. kobiet choruje na otyłość. Według autorów publikacji prawidłowo skomponowana, urozmaicona dieta odgrywa istotną rolę w utrzymaniu właściwej masy ciała oraz dobrego zdrowia i należy do podstawowych zasad profilaktyki chorób cywilizacyjnych, takich jak: otyłość, cukrzyca, choroby sercowo-naczyniowe czy nowotwory. Analizując trendy i oczekiwania konsumentów względem dobrego żywienia, Żabka postawiła sobie za cel ułatwienie dostępu do dobrych posiłków. Produkty z etykietą „Porcja DobreGO!” dostępne są już w ponad 10 tys. sklepach Żabka. Ich wybór jest odpowiedzią na trend świadomych decyzji zakupowych oraz doskonałą alternatywą dla samodzielnego gotowania. Dobre odżywianie nie musi oznaczać czasochłonnego planowania oraz przygotowywania posiłków – a zmiana diety może być szybka i wygodna.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze