5 października 2012 roku
oczy wszystkich będą zwrócone w kierunku Erfurtu,
gdzie rozpocznie się Olimpiada Kulinarna.
Do rywalizacji staną 42 zespoły z całego świata. Polska będzie reprezentowana przez naszą, sześcioosobową Kadrę Narodową w składzie: Grzegorz Cielecki, Rafał Targosz, Tomasz Purol, Bartosz Budzyński, Krystian Skwierz oraz Tomasz Deker. Członkowie Reprezentacji należą do trzech największych w Polsce stowarzyszeń zrzeszających szefów kuchni. W tym roku Polska wystartuje po raz pierwszy w kategorii Senior. to jedno z najważniejszych i najbardziej prestiżowych wydarzeń świata kulinariów. Odbywająca się, podobnie jak Olimpiada Sportowa, co 4 lata, zrzesza zespoły mistrzów sztuki kreowania potraw. To międzynarodowy konkurs zarezerwowany wyłącznie dla drużyn narodowych zrzeszonych w WACS (Międzynarodowe Zrzeszenie Szefów Kuchni). To prawdziwe kulinarne święto, nazwane przez samych organizatorów największym „Kochshow” świata. IKA zorganizowane zostały po raz pierwszy w 1900 roku we Frankfurcie. W bieżącym roku do olimpijskiej rywalizacji przystąpią zawodnicy z 42 krajów. Polskie reprezentacje przywiozły dotąd z Erfurtu 5 medali. W tym roku mamy apetyt na znacznie więcej. Nasi Kadrowicze zmierzą się z zespołami z całego świata w 4 kategoriach:
Kategoria A
- Finger Food 10-20 g /porcja
- 2 zakąski zimne dla 6 osób
- 2 zakąski ciepłe dla 6 osób
- Talerz prezentacyjny z zakąskami
- Płyta zimna dla 8 osób oraz talerz prezentacyjny
- 4 talerze ze starterami (2 zimne i 2 ciepłe)
Kategoria C
- 1 dzieło cukiernicze wykonane z dowolnego produktu (wys. do 60 cm)
- 4 talerze deserowe dla 1 osoby
- 1 płyta przekąsek słodkich dla 6 osób
- 1 płyta pralin dla 6 osób (6-14 g)
Kategoria B
- Menu wegetariańskie bez użycia laktozy: - starter - danie główne - deser
- 5-daniowy set menu dla 1 osoby z deserem
- 4 innowacyjne dania główne
Kategoria R
- Zestaw obiadowy dla 110 osób w cenie 12 euro/os
- Zakąska ciepła (ryba, owoce morza lub drób)
- Danie główne (mięso rzeźnicze lub dziczyzna)
- Deser