Składniki
- matjas 4 filety
- buraki 2 średnie upieczone
- jabłko, winne 1 średnie
- czerwona cebula 1 średnia
- dobra oliwa 100 ml (lub oleju lnianego lub rzepakowego z pierwszego tłoczenia)
- goździki kilka sztuk
- koper kilka gałązek
- szczypior kilka gałązek
- pieprz młotkowany
Sposób przygotowania
Filety macerować w oliwie z goździkami i pieprzem młotkowanym przez kilka godzin. Cebulę obrać i pokroić w bardzo cienkie talarki. Buraki obrać i pokroić w kawałki. Na nich ułożyć pokrojone w cząstki śledzie. Wszystko obłożyć pokrojonymi w zapałkę jabłkami i cebulą. Skropić oliwą w której macerowały się śledzie i posypać posiekanymi świeżymi ziołami. Podawać do kieliszka dobrze zmrożonej dobrej polskiej wódki.
Podsumowanie przepisu
Przepis powstał dla firmy .