Składniki
- kasza jaglana 200 g (1 szklanka)
- brzoskwinie 2 szt
- cukier trzcinowy 2 łyżeczki
- masło 20 g
- słonecznik 100 g pestek
- świeża szałwia kilka listków
- sok jabłkowy 250 ml
- woda 250 ml
Sposób przygotowania
Wodę zagotować z sokiem jabłkowym. Wrzucić opłukana wcześniej kaszę, delikatnie zamieszać i gotować kilka minut pod przykryciem. Następnie odkryć i gotować do całkowitego odparowania płynów, delikatnie mieszając.
Brzoskwinie umyć, pozbawić pestek, pokroić na plasterki. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić do niego kilka listków świeżej szałwi i brzoskwinie. Przesmażyć je delikatnie. Dodać brązowy cukier i smażyć aż się delikatnie skarmelizują. Brzoskwinie i szałwię ułożyć na kaszy, polać sosem który wytworzy się w trakcie smażenia, obsypać prażonymi pestkami słonecznika.
Podsumowanie przepisu
Przepis stworzony dla