Składniki :
500gr piersi kaczki
400gr marchewki
200gr szpinaku (świeżego)
2 figi
1 seler bulwa
250 gr masła
100ml śmietany 30%
Sól, pieprz,
Galka muszkatalowa
20 ml oliwy z oliwek.
Piersi kaczki oczyszczamy z błon i nacinamy od strony skóry w cienkie paseczki, ale nie za głęboko. Spowoduje to wytopienie się tłuszczu i powstanie ładnej złotej, chrupiącej skóry.
Marchewki obieramy, kroimy w cienkie plasterki i szklimy na małej ilości masła. Następnie wlewamy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy przez około 20 minut aż zmiękną ,po czym mielimy w robocie kuchennym do postaci gładkiego puree.
Szpinak czyścimy, płuczemy po czym macerujemy na oliwie z oliwek z dodatkiem tartej gałki muszkatałowej,soli i pieprzu. Szpinak przed nałożeniem na talerz odsączamy.Figi przecinamy na pół i karmelizujemy z cukrem brązowym na małym ogniu. Seler obieramy, kroimy na walce o grubości 2cm. i wysokości 4 cm. Gotujemy do miękkości w wodzie z masłem solą i pieprzem.
Kaczkę doprawiamy solą i pieprzem i smażymy od zimnej patelni - do uzystania zlotego koloru. Następnie przekładamy do nagrzanego pieca do 180 stoni i pieczemy 8 minut.
Tak przygotowane składniki ukladamy na talerzu.