Za radą autorki „Lodovo” sprawdzam, co mam w domu, i tak powstają lody chałwowe (chałwa w postaci mrożonej traci swoją przesłodzoną ulepkowatość). Przy kolejnym przeglądzie szafek znajduję składniki na sorbet z ananasa (smakuje lepiej niż najlepszy ananas)...
Pikantny ananas
Weź ananasa (dojrzałego, obranego i pokrojonego w kostkę), szklankę mleczka kokosowego, szczyptę drobno posiekanego suszonego chili i łyżeczkę łagodnego miodu.
Wszystko poza chili zmiksuj na idealnie gładką masę.
Dodaj chili i wymieszaj.
Wsadź do pojemników z patyczkiem (jeśli je masz) lub do pudełek.
Mroź nie krócej niż cztery godziny.
Chałwowe
Weź szklankę mrożonego jogurtu naturalnego, banana (dojrzałego!), kawałek chałwy (ja wolę raczej większy niż mniejszy).
Wrzuć wszystko do blendera i krótko miksuj.
Zjadaj natychmiast! Nie zamrażaj ponownie.
Więcej przepisów znajdziecie w książce
Jolanty Naklickiej-Kleser
Lodovo, czyli domowe, zdrowe lody, zimne desery i smoothie
Książka dostępna na stronie https://zwierciadlo.pl/sklep/ i w dobrych księgarniach na terenie całej Polski. Obszerne fragmenty można pobrać bezpłatnie w serwisie