Caldo Verde, czyli dosłownie „zielona zupa”, jest jedną z najpopularniejszych zup w Portugalii. Serwują ją niemalże we wszystkich restauracjach i barach w kraju. Jest nie tylko bardzo smaczna, ale i niezwykle pożywna. Najlepiej smakuje z kromką świeżego chleba.
Potrzebne składniki:
*300 g zielonej kapusty
*500 g ziemniaków
*150 g kiełbasy chouriço
* 1 cebula
* 2 ząbki czosnku
* 3 łyżki oliwy
* sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Kapustę należy umyć i pokroić w paseczki.
2. Obraną cebulę oraz czosnek siekamy, a ziemniaki kroimy w kostkę.
3. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, na której podsmażamy cebulę, czosnek oraz ziemniaki (do lekkiego przyrumienienia).
4. Do całości dolewamy wodę tak, by przykryła składniki i gotujemy 25 minut na małym ogniu.
5. Kiedy ziemniaki będą już miękkie, zdejmujemy je z ognia i ubijamy.
6. W międzyczasie na patelni podsmażamy pokrojoną w plastry kiełbasę, z której następnie odlewamy wytopiony tłuszcz i dodajemy mięso do garnka z ziemniakami.
7. Zupę zagotowujemy ponownie, doprawiamy do smaku i dodajemy kapustę.
8. Całość gotujemy jeszcze ok. 5 minut.
Więcej informacji na temat kuchni portugalskiej i Portugalii znajdziecie na Turismo de Portugal – i .