Dieta w istotny sposób uzupełnia leczenie medyczne, ale go nie zastępuje. Poniższe zalecenia mogą więc być stosowane tylko wtedy, gdy nie kolidują ze wskazaniami , jakie pacjent otrzymuje od lekarza prowadzącego w czasie leczenia nowotworów.
Przygotowując pożywienie dla osób w chorobach nowotworowych, pamiętajmy, że po chemioterapii czy radioterapii często zmieniają się doznania smakowe i zapachowe.
Osoby w chorobach nowotworowych powinny jeść potrawy gotowane na parze lub duszone na małym ogniu. Smażenie jest dopuszczalne, jeśli smażymy na wodzie z dodatkiem oleju. Wykonuje się to w następujący sposób: na patelnię z grubym dnem wlewamy wodę a następnie taką samą ilość oleju. Potrawy mają wtedy smak i zapach jak przy smażeniu tradycyjnym. Używanie kuchenek mikrofalowych jest wykluczone.
Zalecane jest też macerowanie warzyw, aby były lepiej strawne, a zawarte w nich witaminy rozpuszczalne w tłuszczach - łatwiej przyswajalne przez organizm. Macerowanie polega na tym, że oczyszczone warzywa skrapiamy nierafinowaną oliwą lub olejem z pierwszego tłoczenia na zimno i wstawiamy do lodówki co najmniej na 15 min. Można je przechowywać w ten sposób do 24h. Potem przygotowujemy z nich odpowiednie posiłki.
Warto rozpoczynać posiłek rozpoczynać od surowych, świeżych warzyw, a następnie jeść dania gotowane lub duszone. W żywieniu osób w czasie chorób nowotworowych szczególne znaczenie mają produkty, które odbudowują i wzmacniają organizm, czyli z dużą zawartością:
- witamin, w tym witaminy C, betakarotenu i innych antyoksydantów
- składników mineralnych
- kwasów tłuszczowych omega-3
- błonnika.
Do picia i przygotowywania posiłków należy używać wody niskozmineralizowanej. Jeśli odczuwa się pragnienie, można pić wodę, ale zalecane jest także zastępowanie jej sokami naturalnymi, przygotowanymi bezpośrednio przed wypiciem, herbatami ziołowymi i zupami.
Warto, by wszystkie stosowane w diecie warzywa i owoce, zboża i inne składniki pochodziły z upraw ekologicznych prowadzonych na dobrej, żyznej glebie. Produkty używane w diecie osób chorych na nowotwory mają być najwyższej jakości!
Wskazane w leczeniu nowotworowym są także pełnoziarniste zboża. Bardzo wartościowy jest owies, np. rzadka owsianka na śniadanie powleka i odbudowuje błony śluzowe, usuwa stan zapalny i podrażnienia nadwrażliwego przewodu pokarmowego, które mogą pojawiać się w trakcie leczenia. Podobnie działa siemię lniane.
Szczególnie zalecane jest proso (kasza jaglana) i gryka (kasza gryczana) - to jedyne zboża zasadotwórcze, a rozwój procesów nowotworowych bardzo często związany jest ze spożywaniem zbyt dużej ilości produktów kwasotwórczych. Te zboża zawierają również dużo krzemionki i błonnika, które mają właściwości odtruwające jelita.
Jęczmień jest wskazany dla wzmocnienia trawienia i przy leczeniu rozwolnienia (szczególnie polecane są zupy z jego dodatkiem), ale nie jest zalecany przy zatwardzeniu. Cenne są ponadto: brązowy ryż, amarantus i kukurydza.
Spożywając zboża należy pamiętać o dokładnym ich przeżuwaniu. To niezwykle ważne dla zdrowia. Tylko w taki sposób można w pełni wykorzystać lecznicze właściwości pożywienia.
Produkty pochodzenia zwierzęcego są niezalecane. Podobnie jak chleby pieczone na drożdżach, że względu na możliwość rozwoju drożdżycy - lepszy będzie chleb z żyta na naturalnym zakwasie.
Dla rekonwalescentów wskazane jest mleko kozie, świeże ryby bogate w kwasy omega 3: sardynki, pstrągi, śledzie, łososie, dorsze, ryby maślane i węgorze. Zalecane spożycie produktów mięsnych to 60-80g na jeden posiłek.
Mięso i ryby będą łatwiej strawne, jeżeli przed obróbką termiczną zostaną zamarynowane w soku z cytryny, soku pomidorowym lub occie jabłkowym rozpuszczonym w podwójnej ilości wody. Do gotowanych mięs (w trakcie przyrządzania) dobrze jest dodawać imbir lub majeranek. Trawienie poprawiają też zielone warzywa liściaste, kapusta, brokuły oraz cebula i czosnek.
Do słodzenia należy używać stewii, surowego niepasteryzowanego miodu albo (również w ograniczonych ilościach) syropu klonowego, słodu jęczmiennego, melasy. Znowu podkreślam, żeby to były produkty wysokiej jakości.
Przyprawy należy stosować w umiarkowanych ilościach, a wśród nich dobrze dodawać do potraw: anyż, koper włoski, kolendrę, majeranek, szałwię, tymianek, rozmaryn, liść laurowy, kurkumę, gałkę muszkatałową, ziele angielskie, natkę pietruszki i szczypiorek.
Po pokonaniu choroby nowotworowej pamiętać należy o tym, by stosować najwyższej jakości oleje i tłuszcze, nie nadużywać produktów pochodzenia zwierzęcego ( mięsa, jajek, sera, mleka, masła i śmietany) i całkowicie wykluczyć z jadłospisu żywność rafinowaną i przetworzoną. Trzeba także zrezygnować z cukru rafinowanego i wszystkich produktów, które go zawierają, a także z alkoholu, czarnej herbaty i kawy. Po wyzdrowieniu organizm nie potrzebuje już wielu pokarmów mocno oczyszczających, jak: czosnek, papaja, rzodkiew, grzyby, pomidory . Stopniowo należy więc należy wracać do zrównoważonego sposobu odżywiania.