Warzywne soki zasługują na szczególną uwagę, ponieważ działają oczyszczająco i antyzapalnie na mięśnie, tkanki i krew, a tym samym przyczyniają się do zdrowia i długowieczności
Zielony sok
- 2 ogórki średnie lub jeden duży typu wąż
- 4 łodygi selera naciowego
- 1/3 szklanki listków mięty lub kolendry, lub bazylii
- jeśli ktoś lubi, można użyć 2 cm świeżego imbiru
- można dodać kilka kropel cytryny
Sok czerwony - 4 średnie marchewki
- 1 średni burak
- 1/3 szklanki zielonej pietruszki
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 mały ogórek
Proporcje na 1-2 szklanki soku. Do soków można też dodać zmiksowane dojrzałe awokado, kiełki z własnej hodowli albo zmielone orzechy i nasiona. Pamiętajmy, by orzechy i nasiona mielić bezpośrednio przed podaniem.
Przepisy pochodzą z artykułu „Soki naturalne”. Całość czytaj tutaj.