Składniki
- Żurek:marchewka 1 szt
- seler lub pietruszka 1 szt
- zakwasu na żurek 1/2 litra
- czosnku 2 ząbki
- liście laurowe 2
- ziarna ziela angielskiego 2
- śmietany kremówki 140 ml
- majeranek sól,pieprz,vegeta do smaku
- Pulpety: mięsa mielonego wieprzowego z szynki 350 g
- jajko 1 duże
- bułki tartej 2 łyżki
- sól,pieprz
- cebula
- olej
- boczku 120 g
Sposób przygotowania
1. Cebulę posiekać zeszklić na oleju. Do mięsa,dodać jajko,bułkę i
zeszkloną cebulę.Wyrobić i doprawić do smaku.Uformować małe
pulpeciki.
2. Zagotować około 1,5 litra wody dodać marchewkę i seler starte na
tarce o dużych oczkach.Cebulę pokroić w wiórka dodać do wywaru razem z
liściem laurowym,zielem angielskim i jałowcem. Doprawić do smaku
solą,pieprzem,vegetą. Wrzucić pulpeciki i gotować 10 minut.
3.Boczek pokroić w paseczki i wysmażyć na chrupko
4. Do wywaru z warzywami wlać zakwas, dodać wyciśnięty czosnek oraz
roztarty majeranek.
Gotować jeszcze 15-20 minut na małym ogniu.
5. Żurek zabielić śmietaną,zagotować. Dodać boczek.
Podsumowanie przepisu
Wielkanocny żurek z pulpecikami - zamiast kiełbasy polecam
pulpeciki.