Relacje Czy twój związek chyli się ku upadkowi? Rozwiąż test i sprawdź, czy nie żyjecie już obok siebie
Wywiady „Mój elektorat to ludzie smutni, tacy, którym wszyscy każą brać się w garść, podczas, gdy oni tej garści nie mają”. Rozmowa z Magdą Umer
Wywiady „Katarzyna była politycznym zerem, jej walutą był seks”. Rozmowa z autorką książki „Cesarzowa Piotra”
Wywiady „Wolę bardzo kochać i być w żałobie, niż niczego nie doświadczać”. Rozmowa z założycielką Instytutu Dobrej Śmierci
Filmy Tak umiera miłość. „Zgiń, kochanie” to antyromantyczna wizja macierzyństwa, które doprowadza do zwierzęcego szaleństwa [Recenzja]
Filmy Mówi się, że to rola życia Jennifer Lawrence. Szykuje się kolejny Oscar? Film „Zgiń, kochanie” nie pozostawia żadnych wątpliwości
Filmy Robert Pattinson ma przed sobą spektakularny rok. Wkrótce aktor pojawi się w aż czterech superprodukcjach
Moda Botki z kopytem, przekłute kolczykiem szpilki. „Freaky shoes” to najdziwniejszy (i najmodniejszy) trend sezonu
Perfumy Perfumy na zimę pełne ciepła, elegancji i wyrafinowania. Wybrałam 5 kompozycji, które skradną uwagę każdego
Makijaż 6 kultowych francuskich szminek, których kolor pasuje każdemu. Od luksusowych ikon po niedrogie perełki z drogerii
Perfumy Jak sprawić, żeby twoje perfumy pachniały cały dzień? Te 6 trików zna każda osoba z branży perfumiarskiej
Horoskop Dziś portal 33: pora na energetyczny reset. Odpuść to, co ci nie służy, zanim wejdziesz w nowy rok
Podróże „Touching grass” – trend podróżniczy na 2026 rok. Oto miejsca, w których będziemy szukać kontaktu z naturą
Horoskop 3 znaki zodiaku, które łatwo osiadają na laurach, a szkoda, bo mogłyby zdobywać szczyty. Problemem nie jest lenistwo
WIDEO „Potrafiłem być wierny kochance”. Maciej Maleńczuk o wojnie płci, kobiecej perfidii i starości | „Mężczyzna jest człowiekiem”, odc.9
WIDEO „Przewalać czas na zebraniach dla 10 osób za 100 tys. to wolno”. Czy w pracy liczy się tylko ego? | „zaTASKowani 2”, odc. 12
WIDEO „Wmawia się nam, że mamy znać odpowiedź na każde pytanie”. Dr Agnieszka Kozak o tym, że jedno słowo może nas zamrozić na lata | Szkoła zaufania odc. 1
WIDEO „Większe ryzyko raka piersi jest, gdy kobieta pije dwa kieliszki wina dziennie”. Doktor Tadeusz Oleszczuk o tzw. złotej zasadzie przy HTM | „Jak zdrowie”, odc. 11
Podcasty Co robi z nami ukryty stres? Kasia Miller: „U podłoża chorób leży nasza grzeczność” [„Przerwa na kawę z Kasią Miller”, s. 5, odc. 7]
Podcasty Jak przerabiać toksyczne myśli? Kasia Miller: Wymyśliłam 5 kroków [Przerwa na kawę z Kasią Miller s. 5, odc. 6]
Zwierciadlo.pl > Kuchnia > Zielone risotto z gorgonzolą Kuchnia Zielone risotto z gorgonzolą bon.appetit.malgorzaty 19 kwietnia 2013 Składnikiryż arborio 400 gpor 2 szt (tylko zielona część)pieczarki 10 szt.zielony mrożony groszek 250 gcebula dymki 2 szt.masło 4 łyżkiser gorgonzola 200 gwarzywny bulion 1 l -1,5 litranatka pietruszki 1 wiązankakolorowy świezo zmielony pieprz do smakusól do smakukurkuma pół łyżeczkiSposób przygotowaniaW rondlu roztapiamy masło, następnie dodajemy pokrojoną dymkę, gdy cebula się zeszkli (zrobi się przezroczysta) wrzucamy ryż. Dokładnie mieszamy by każde ziarenko ryżu obtoczyło się w maśle. Chwilkę smażymy dosłownie 2 minuty. Następnie wlewamy 2 chochle (2 szklanki) gorącego bulionu ciągle mieszając aż ryż wchłonie bulion, czynność tą powtarzamy aż ryż zacznie być miękki ale nie rozgotowany. Ryż musi być al dente. Ja dolewałam rosół 4 razy. Pod koniec gotowania dodajemy mrożony groszek i gotujemy jeszcze przez chwilę by groszek się rozmroził. Groszek nie musi być miękki. Następnie dodajemy Gorgonzolę i mieszamy by się rozpuścił. Zdejmujemy z ognia. Ryż musi być kremowy, lekko kleisty ale nie rozgotowany i musi wchłonąć bulion. Gdy ryż jest gotowy na patelni podsmażamy pokrojone pieczarki oraz pokrojony w paseczki por. Następnie dodajemy do ryżu. Doprawiamy solą i pieprzem. Uwaga na sól, ponieważ rosół jest także słony. Można dodać odrobinę kurkumy dla lepszego koloru. Całość gotowałam niecałe 30 minut. Jeśli zrobimy mniejszą porcję np. ze 100 g ryżem to samo gotowanie ryżu zajmie Wam około 15 minut. Podsumowanie przepisuPierwszy raz robiłam klasyczne risotto. Unikałam tego tematu ponieważ jestem typem człowieka, który nie potrafi przez 30 minut ustać na miejscu i cały czas mieszać w garnku. Zawszę robię 10 rzeczy na raz. No ale jeśli chce się smacznie zjeść to trzeba się postarać ;) Risotto jest pyszne dzięki swojej kremowej konsystencji, które uzyskało od Gorgonzoli. Autopromocja Autopromocja ZAMÓW WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE Reklama
Miłość do niebanalnych przedmiotów z drugiej ręki – odwiedzamy mieszkanie właścicieli marki MAAR Jewellery
Jak dobrze znasz zasady savoir-vivre’u? Rozwiąż quiz i sprawdź, czy umiesz zachować kulturę w każdej sytuacji
Nie publikujesz? Nie jesteś sam. „Posting zero” staje się globalnym trendem, który odzwierciedla zmęczenie życiem online