1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Sobczak: Razowe spaghetti z gruszkowym sosem

Maia Sobczak
Maia Sobczak
Jesień to czas śliwek i gruszek. Kocham je miłością wielką, dozgonnie i od początku. Kojarzą się z dzieciństwem, słodyczą i klejącymi rączkami. |Jesień to czas śliwek i gruszek. Kocham je miłością wielką, dozgonnie i od początku. Kojarzą się z dzieciństwem, słodyczą i klejącymi rączkami.

Jesień to czas śliwek i gruszek. Kocham je miłością wielką, dozgonnie i od początku. Kojarzą się z dzieciństwem, słodyczą i klejącymi rączkami.  Teraz Misiowy ma klejące paluchy, które bez żenady zostawia na kuchennych szafkach, na białych do niedawna oparciach krzeseł, na swoich spodniach, na pirackim tiszercie i finalnie na lustrze w łazience. Opracował nową metodę wycierania niewygodnych substancji z twarzy o własny bark, dolną część bluzki lub po prostu o przedramię. Sok ze śliwki, ewentualnie z kawałkami owocu, artystycznie rozplaszcza się na bawełnie jak na płótnie tworząc przemyślane wzory. Bardzo trwałe i odporne na spieranie. Z początku złościło mnie to niebywale, by w końcu stwierdzić, że nie mam na to znaczącego wpływu i mogę tylko zaakceptować tę jego twórczość. Właściwie można by powiedzieć, że Hugini wspiera fantastycznie moją kreatywność i popycha mnie do poszukiwania coraz to wymyślniejszych sposobów na spieranie tych owocowych dzieł sztuki. Chyba powinnam mu podziękować, nuda jest mi zupełnie obca, odkąd pojawił się, kolorując mój świat. By uczcić tę myśl, zrobiłam razowe spaghetti z gruszkowym sosem. Szybkie, pachnące bazylią i maksymalnie pyszne.

Składniki
  • razowe spaghetti 1/2 paczki
  • świeża, zielonej bazylii garść
  • gruszka 1 sztuka
  • olej sezamowy 2-3 łyżki
  • czosnek 1 duży ząbek
  • czarny pieprz szczypta
  • sos sojowy Tamari 1 łyżeczka
Sposób przygotowania
  • Makaron gotuję wg opisu na opakowaniu, tak żeby był lekko twardy.
  • Do wysokiego naczynia wrzucam po kolei wszystkie produkty i blenduję. Z gruszki wycinam tylko gniazda nasienne i odcinam ogonek.  Skórkę zostawiam.
  • Makaron wykładam na talerz, tworząc ładną zwiniętą kulkę. Polewam sosem gruszkowym, przystrajam listkiem bazylii i serwuję od razu.
  • Niewtajemniczona osoba, będzie miała nie lada„zagwostkę”, z czego zrobiony jest ten boski sos!

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze