Okazuje się, że dynię można nie tylko jeść, ale również pić – choćby w modnym jesiennym napoju, jakim jest dyniowa latte.
Składniki:
- 300 ml mleka migdałowego
- 5 łyżek purée z dyni (200 g dyni ze skórą upiec w piekarniku w 180°C przez 20 minut, oddzielić łyżką miąższ od skóry)
- 1 łyżka drobnego cukru brązowego
- ½ torebki cukru waniliowego
- ½ łyżeczki imbiru w proszku
- ½ łyżeczki cynamonu
- ⅓ łyżeczki kardamonu
- 100 ml espresso
Sposób przygotowania:
Spienić 150 ml mleka migdałowego.
Purée z dyni zmiksować blenderem i przełożyć do garnka, dodać brązowy cukier, cukier waniliowy, imbir, cynamon i kardamon, dolać 150 ml mleka migdałowego, podgrzać, nie doprowadzając do zagotowania.
Do dwóch szklanek wlać przez sitko gorące mleko z purée dyniowym i przyprawami, po 50 ml espresso, a następnie spienione mleko migdałowe.