Coraz więcej zwolenników zyskuje raw food, czyli spożywanie produktów surowych, nieogrzewanych powyżej 40˚C. Nieodłącznym elementem tej diety są koktajle – im bardziej urozmaicone, tym lepiej.
Koktajle owocowo-warzywne są bombą witaminową i dostarczają organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Oto dwa przepisy na zielone koktajle raw.
Zielony koktajl witaminowy
Składniki:
- świeży szpinak
- woda kokosowa
- seler naciowy
- ogórek zielony
- awokado
- daktyle 1-2 sztuki
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki miksujemy w blenderze kielichowym lub blenderem ręcznym na jednolitą konsystencję. Składniki mieszamy w dowolnych ilościach, zgodnie ze smakiem.
Granita szpinakowo-szczawiowa z limonką:
Składniki:
- 0,5 kg szpinaku
- 0,2 kg szczawiu
- 0,5 l wody
- 80 g miodu
- 50 ml soku z limonki
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki miksujemy w blenderze na gładką masę, następnie wlewamy do niezbyt wysokiego naczynia i wstawiamy do zamrażalnika. Co 15 minut wyjmujemy i mieszamy całą masę przy pomocy rózgi do ubijania. Powtarzamy tę czynność tak długo, aż całość zamarznie.
Przepisy przygotowane w ramach programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”
Zobacz blendery kielichowe
Sposób przygotowania
Z