Najbardziej tradycyjne pączki, to te smażone w głębokim tłuszczu i nadziewane konfiturą różaną. O ich doskonałości ma świadczyć idealny kształt i jasna obwódka. Jak zrobić pączki w domu?
Pączki z konfiturą z suszonej żurawiny i skórką pomarańczową
Składniki:
- 250 ml mleka
- 14 g suchych drożdży
- 3 łyżki cukru
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 200 g żurawiny suszonej Bakalland
- 2 szklanki soku pomarańczowego
- 100 g skórki pomarańczowej Bakalland
- szczypta soli
- 5 g cukru wanilinowego
- 1 jajko
- 4 żółtka
- 50 g masła
- 2 łyżki spirytusu
Sposób przygotowania: W rondelku podgrzewamy mleko. Przelewamy je do miski, dodajemy drożdże, 1 łyżkę mąki oraz 1 łyżkę cukru. Mieszamy i wstawiamy miskę do garnka z ciepłą wodą. Odstawiamy na ok. 15 minut. W tym czasie przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy szczyptę soli i cukier wanilinowy. Dodajemy wyrośnięte drożdże, wszystko mieszamy. Jajko i żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na puszystą pianę, dodajemy do wszystkich zmieszanych produktów. Następnie dokładnie wyrabiamy ciasto. Do gotowego ciasta dodajemy roztopione i wystudzone masło oraz spirytus. Zagniatamy dokładnie ciasto, tak aby wszystkie składniki się połączyły. Przykrywamy ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż masa znacznie zwiększy swoją objętość. W tym czasie zalewamy żurawinę sokiem pomarańczowym. Odstawiamy na 15 minut, następnie dodajemy pół szklanki wody i gotujemy wszystko na małym ogniu przez ok. 20 minut. Po ugotowaniu miksujemy blenderem, odstawiamy do wystudzenia. Gotowe, wyrośnięte ciasto wykładamy na lekko posypaną mąką stolnicę i wygniatamy przez ok. 3 minuty. Wałkujemy na nieduży placek i za pomocą szklanki wycinamy kółka. Czynność w razie potrzeby powtarzamy. Wycięte krążki rozkładamy na stolnicy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie każdy krążek delikatnie rozpłaszczamy w dłoni i w środek kładziemy łyżeczkę dżemu żurawinowego. Zlepiamy boki i formujemy kulkę. Rozgrzewamy olej i wkładamy do niego wyrośnięte pączki. Smażymy ok. 2 minuty z każdej strony. Ciepłe pączki maczamy w lukrze. Na lukier sypiemy skórkę pomarańczową.
Pączki z powidłami z suszonych moreli
Składniki:
- 500 g mąki pszennej chlebowej
- 1 szklanka mleka
- 4 żółtka
- 1 jajko
- 50 g drobnego cukru
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 łyżka wódki
- 20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych drożdży
- 200 g moreli suszonych Bakalland
- 100 ml wody
- cukier
- sok z cytryny
- laska wanilii
Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy pozostałe suche składniki: cukier i sól. Następnie dodajemy żółtka. W gorącym mleku rozpuszczamy drożdże i dodajemy je do masy. Wlewamy roztopione masło, całość mieszamy i wyrabiamy za pomocą miksera. Gotowe ciasto przykrywamy szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy konfiturę. Suszone morele moczymy wcześniej przez godzinę w wodzie. Następnie całość przekładamy na patelnię. Dodajemy cukier, czekamy aż woda odparuje, a cukier się skarmelizuje. Odstawiamy do wystygnięcia. Z wyrośniętego ciasta formujemy kuleczki. Układamy na stolnicy, przykrywamy szmatką odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie uformowane kulki smażymy w nagrzanym oleju. Po usmażeniu, pączki przekładamy na papierowy ręcznik w celu odsączenia tłuszczu. Odstawiamy do wystygnięcia, posypujemy cukrem pudrem. Pączki podajemy z konfiturą morelową.