Na wielkanocnym stole królują tradycyjne potrawy, które możemy urozmaicić, dodając do nich suszone owoce i ulubione bakalie.
Składniki
3 szklanki mąki pszennej
21 g suchych drożdży
6 żółtek
1 jajko
szczypta soli
1 szklanka mleka
pół szklanki cukru
125 g masła
100 g rodzynek sułtańskich Bakalland
2 łyżeczki soku z cytryny
Sposób przygotowania
Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy pozostałe składniki: roztrzepane żółtka, jajko, cukier, mleko, sól, sok z cytryny, rodzynki. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto odpowiednio długo, by nadać mu miękkość i elastyczność. Z wyrobionego ciasta formujemy kulę i wkładamy do oprószonej mąką miski. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Przykrywamy ściereczką, do momentu aż ciasto zwiększy objętość (ok. 1,5 h). Następnie wyrabiamy ciasto jeszcze raz. Gotowe przekładamy do natłuszczonej formy i odstawiamy w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok 35-40 minut. Po wystygnięciu gotową babę możemy dodatkowo nasączyć sokiem, udekorować lukrem i posypać rodzynkami bądź płatkami migdałowymi.
Przepis na lukier: 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżki cukru pudru, 1 łyżka wody. Wszystkie składniki mieszamy z sobą do uzyskania gładkiej masy. W zależności od tego, jaką gęstość chcemy osiągnąć, dodajemy lub nie więcej wody.