Jajko jest głównym bohaterem wielkanocnych stołów w Europie, także w Polsce zajmuje centralne miejsce podczas śniadania. Jak odświeżyć tradycyjną potrawę?
W Polsce najpopularniejszym dodatkiem do jajek jest majonez i szczypiorek, a na południu Europy towarzyszy im szpinak, kapary czy jogurt grecki. W kuchni warto eksperymentować i na przykład dodać do farszy śliwki kalifornijskie, które nadadzą potrawie ciekawego słodkawego smaku.
Wielkanocne faszerowane jaja ze śliwkami kalifornijskimi
Składniki
Na 12 porcji
6 jaj
75 g śliwek kalifornijskich
50 g szpinaku
30 g kaparów
75 ml jogurtu greckiego
sól i pieprz do smaku
kiełki słonecznika do ozdoby
Sposób przygotowania
Jaja gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, przekrajamy na pół. Delikatnie wyciągamy żółtka, przekładamy do miski, lekko rozgniatamy. Do żółtek dodajemy jogurt, pokrojone śliwki kalifornijskie, posiekany szpinak i kapary. Składniki mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną pastą napełniamy białka jaj, serwujemy na kiełkach słonecznika.