Wielkanocny obiad we Włoszech rozpoczyna się od podania przystawek na rozbudzenie apetytu – klasycznych antipasti.
„ Niejednokrotnie będąc we Włoszech, niezależnie od regionu doświadczyłam, że to uroczyście podany obiad jest najbardziej wyczekiwanym i symbolicznym posiłkiem przez Włochów. Menu jest zróżnicowane, każdy region posiada swoje typowe wielkanocne potrawy” , mówi Agnieszka Landa, właścicielka restauracji Włoska Knajpa. Obiad rozpoczyna się od przystawek, które można przygotować z kilkudniowym wyprzedzeniem.
Składniki
ok 15 słodkich papryczek pomidorowych
kostka sera feta
kostka sera białego
sól, pieprz
kilka ząbków czosnku
zioła (ulubione np. zioła prowansalskie, tymianek, bazylia)
ok 400 ml oliwy lub oleju
Sposób przygotowania
Papryczki delikatnie oczyszczamy z gniazd nasiennych i wrzucamy do gotującej się wody na ok. 5 minut, następnie wyjmujemy i polewamy zimną wodą. Odstawiamy do wystygnięcia. Dokładnie łączymy oba rodzaje sera, czosnek (przeciśnięty przez praskę) i zioła. Tak powstałym farszem napełniamy papryczki i układamy je w słoiku. Pomiędzy papryki wkładamy dodatkowo ząbki czosnku i zioła. Olej mieszamy z oliwą i mocno podgrzewamy. Gorącą oliwą zalewamy papryczki. Zakręcamy szczelnie słoiki i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka dni.