Kuchnia libańska jest esencją całej kuchni bliskowschodniej. Jej niepowtarzalny smak zawdzięczamy przede wszystkim wyjątkowym ziołom i orientalnym sosom.
W kuchni libańskiej bardzo duże znaczenie odgrywają przystawki, podawane na zimno oraz na ciepło, np. tahina, pasta z cieciorki, czy pasta bakłażana. Oto tradycyjny przepis, który z pewnością warto wypróbować.
Składniki
50 g masła (najlepiej klarowanego)
filet z piersi kurczaka pokrojony w kawałki
1 drobno pokrojona cebula
1 drobno pokrojona papryczka chilli
1 szklanka białego ryżu (200g)
2 łyżki wiórków kokosowych
¾ mleczka kokosowego
1 łyżka tymianku
400 g ciecierzycy (np. gotowanej marki Jasmeen)
1/2 łyżeczki kurkumy
400 ml bulionu drobiowego
drobno posiekany szczypiorek
Sposób przygotowania
Na dużej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojony filet z piersi kurczaka i podsmażamy przez 5 minut. W tym samym czasie przygotowujemy bulion. Następnie do fileta dodajemy cebulę, papryczkę chili oraz ugotowany ryż i dusimy przez około 2 minuty. Po tym czasie
dodajemy wiórki kokosowe, tymianek, cieciorkę oraz mleczko kokosowe. Połowę przygotowanego
bulionu przelewamy na patelnię. Mieszając , co jakiś czas dolewamy resztę bulionu, gotujemy przez
20 minut. Na koniec dodajemy kurkumę dla koloru i posypujemy szczypiorkiem dla smaku.