Ocet, zwany przez wielu „darem natury” dobrze działa na trawienie. Dodatkowo, kilka kropel dodanych do zupy z młodej botwiny nadaje jej smaku.
Zimą jemy bulwy buraków, w maju pojawiają się młode liście, z których warto przygotować pożywną i pełną witamin botwinkę.
Składniki
pęk botwiny
1 żeberko
1 łyżeczka octu ziołowego, np. marki Kuhne
ząbek czosnku
pęk świeżego kopru i pietruszki
1 mała cebula
śmietana 18%
przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól
Sposób przygotowania
Do wysokiego garnka wlewamy ok. pół litra wody, dodajemy żeberko, liść laurowy, ziele angielskie i szczyptę soli. Gotujemy przez ok. 30 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i łyżeczkę octu ziołowego. Pod koniec gotowania do garnka wrzucamy pokrojony pęk botwiny. Gdy botwinka się zaczerwieni, zupę zaprawiamy śmietaną i podajemy z posiekanym, świeżym koprem oraz natką pietruszki.