1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Gołąbki w liściach winogron z ciecierzycą i kaszą jaglaną

Gołąbki w liściach winogron z ciecierzycą i kaszą jaglaną

123rf.com
Gołąbki są smaczną i niezwykle lubianą w Polsce potrawą. W tradycyjnym wydaniu jest to danie z farszem mięsnym lub półmięsnym zawiniętym w liście białej kapusty, ale osobom lubiącym eksperymentować w kuchni na pewno przypadną do smaku gołąbki w liściach winogron z farszem z cieciorki i kaszy jaglanej.

Ta orientalna potrawa jest niezwykle łatwa w przyrządzeniu. Jej niezwykły smak oraz nietypowy wygląd zawdzięczamy liściom winogron, którymi zastępuje się liście kapusty. Tak przyrządzone gołąbki doskonale smakują w połączeniu z jogurtowym lub pomidorowym sosem.

 

 

Składniki
400 g cieciorki z puszki marki Jasmeen 1 słoik marynowanych liści winogron 2 torebki ugotowanej kaszy jaglanej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 cebule 3 ząbki czosnku 3 łyżki puree z pieczonej dyni 1 cytryna 1 szczypta chilli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej sól i pieprz 0,5 l bulionu warzywnego olej rzepakowy sos jogurtowo – koperkowy lub pomidorowy
Sposób przygotowania
Do naczynia wkładamy liście winogron, zalewamy je wodą i odkładamy na około 15 minut. Następnie w głębokim rondlu rozgrzewamy olej i dodajemy posiekaną cebulę oraz drobno pokrojony czosnek - dusimy około 4 minuty. Po tym czasie dodajemy puree z dyni, odcedzoną cieciorkę, ugotowaną kaszę jaglaną, koncentrat pomidorowy, chilli, słodką paprykę, gałkę muszkatołową, pieprz oraz sól. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy około 15 minut. Następnie wyjmujemy liście z wody i kładziemy je błyszczącą stroną na desce. Na każdym liściu układamy łyżkę gotowego farszu po czym zawijamy je w małe rolki. Do nowego garnka wkładamy cienką warstwę liści winogron, na których koliście układamy gotowe rolki. Następnie dodajemy do nich pokrojoną w ćwiartki cytrynę. Całość zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy przez około 50 minut. Gotowe gołąbki przekładamy na talerz i podajemy z sosem jogurtowo-koperkowym lub pomidorowym.

Smacznego!

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze