Na śniadanie sprawdzą się pasty kanapkowe podane z dobrym chrupkim pieczywem, przygotowane np. z warzyw z dodatkiem bakalii. Z takim połączeniami jesienne poranki staną się przyjemniejsze.
Składniki:
- 5 buraków
- 2 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki mleka koksowego
- świeży tymianek
- sok z połowy cytryny
- 75 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
- natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie: Buraki dokładnie myjemy zawijamy pojedynczo w folię aluminiową, polewamy oliwą i sokiem z cytryny i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30 minut. Upieczone buraki studzimy. Następnie przekładamy je do osobnego naczynia, dodajemy mleko kokosowe, świeży tymianek, orzechy włoskie, czosnek, przyprawy i blendujemy na gładką masę. W zależności od potrzeby gotową pastę możemy doprawić sokiem z cytryny. Pasta najlepiej smakuje na ciemnym pieczywie (np. na grzankach) z dodatkiem posiekanej natki pietruszki i posypana dodatkowo orzechami włoskimi.