1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Pączki hiszpańskie, amerykańskie czy holenderskie? Przepisy na pączki z całego świata

Pączki hiszpańskie, amerykańskie czy holenderskie? Przepisy na pączki z całego świata

Pączki to nie tylko polska specjalność. Są wszędzie, choć mają różne kształty i nazwy. (Fot. Proksaphotography.com)
Pączki to nie tylko polska specjalność. Są wszędzie, choć mają różne kształty i nazwy. (Fot. Proksaphotography.com)
Zobacz galerię 7 Zdjęć
Słodkie ciasto smażone w głębokim tłuszczu? Przypominamy sobie o nim w tłusty czwartek. Ale pączki to nie tylko polska specjalność. Są wszędzie, Choć mają różne kształty i nazwy. Świat Łasuchów nie zna granic.

Churros

To tradycyjny hiszpański (i meksykański) smakołyk w postaci smażonych w tłuszczu „pręcików” z ciasta parzonego.

250 ml wody, 10 g masła, 200 g mąki, szczypta soli, 3 jajka, cukier, cynamon, olej do smażenia.

Zagotuj wodę z masłem i solą. Dodaj mąkę i zmniejsz ogień. Ucieraj drewnianą łyżką przez kilka minut,aż powstanie gładka, sprężysta masa. Odstaw do ostudzenia.

Kiedy masa będzie letnia, wbijaj po jednym jajku i miksuj, aż składniki się połączą.

Przełóż do rękawa cukierniczego (najlepiej – zakończonego gwiazdką).

Rozgrzej olej (około 180 st C). Wyciskaj 8–10-centymetrowe paski ciasta bezpośrednio na olej. Smaż około 2 minut z każdej strony na złoty kolor.

Po wyjęciu z oleju i ostudzeniu posyp cukrem wymieszanym z cynamonem.

Churros można przed podaniem polać gorącą czekoladą (Fot. Proksaphotography.com) Churros można przed podaniem polać gorącą czekoladą (Fot. Proksaphotography.com)

Balushahi

To tradycyjne słodycze z północy Indii. Okrągłe, z wgłębieniem, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.

250 g mąki, 1/2 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 50 g masła klarowanego (ghee), 65 g jogurtu naturalnego, 1/4 łyżeczki kardamonu, 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej, szafran. Syrop: 250 g cukru, 120 ml wody, kilka nitek szafranu.

Balushahi podaje się przyozdobione nitkami szafranu i posiekanymi orzechami pistacjowymi. (Fot. Proksaphotography.com) Balushahi podaje się przyozdobione nitkami szafranu i posiekanymi orzechami pistacjowymi. (Fot. Proksaphotography.com)

W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kardamon, gałkę muszkatołową i rozpuszczone wcześniej masło klarowane. Zacznij wyrabiać.

Dodaj jogurt naturalny. Jeśli ciasto będzie zbyt suche, dodaj kilka łyżeczek wody.

Odstaw ciasto na 15 minut.

W tym czasie przygotuj syrop cukrowy. W garnku o grubym dnie wymieszaj wodę i cukier. Podgrzewaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Pod koniec dodaj kilka nitek szafranu.

Zagnieć ciasto. Formuj niewielkie kulki, na środku każdej z nich zrób kciukiem wgniecenie.

Smaż na średnio rozgrzanym oleju do momentu, aż kulki staną się złotobrązowe.

Po wyjęciu natychmiast wrzuć je do ciepłego syropu cukrowego. Mocz przez 5 minut. wyjmij i ułóż na półmisku, a następnie udekoruj szafranem i pistacjami.

 

Youtiao

To długi, złocistobrązowy pasek ciasta smażony w głębokim tłuszczu, powszechny w Azji Wschodniej i Południowo-Wschodniej.

350 g mąki, 240 ml zimnego mleka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody, łyżeczka soli, 2 łyżki oleju.

Youtiao to smakołyk jadany w Azji Wschodniej i Południowo-Wschodniej. (Fot. Proksaphotography.com) Youtiao to smakołyk jadany w Azji Wschodniej i Południowo-Wschodniej. (Fot. Proksaphotography.com)

Wymieszaj wszystkie składniki w misce i zagnieć ciasto. Odstaw na 10 minut.

Następnie ponownie ugniataj, tak aby ciasto było miękkie i gładkie.

Podziel ciasto na dwie równe części. Spłaszcz każdą porcję tak, by uzyskać kształt bardzo wydłużonego prostokąta.

Prostokąty posmaruj cienką warstwą oleju, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na noc.

Następnego dnia przełóż kawałki ciasta (jeszcze zawinięte w folię) w ciepłe miejsce na godzinę, aż osiągną temperaturę pokojową.

Podgrzej olej do temperatury 200 st C.

Podczas gdy olej się nagrzewa, odwiń ciasto z folii i delikatnie rozłóż na lekko posypanej mąką powierzchni. Następnie pokrój ciasto w poprzeczne paseczki o szerokości około 2 centymetrów.

Pokrój ciasto na parzystą liczbę paseczków, dlatego że youtiao robi się parami. Weź parę paseczków i ułóż jeden na drugim. Pośrodku wierzchniego paska, wzdłuż, połóż pałeczkę i naciśnij na tyle silnie, by górny i dolny pasek ciasta skleiły się, ale – uwaga – tylko w miejscu przyłożenia pałeczki. Następnie mocno rozciągnij ciasto wzdłuż, by powstały dwa zdecydowanie wydłużone (i zlepione pośrodku) prostokąty.

Gdy olej osiągnie 200 st C, ostrożnie włóż do niego rozciągnięte ciasto. Jeśli temperatura oleju jest odpowiednia, ciasto powinno od razu wypłynąć.

Smaż z każdej strony na złoty kolor.

Oliebollen

To tradycyjna holenderska słodkość sylwestrowa, w Wielkiej Brytanii popularna jako „pączki holenderskie”.

500 g mąki, 7 g suszonych drożdży, 1/2 l mleka, 1 łyżeczka soli, 25 g cukru, 1 łyżeczka przyprawy do piernika, 1/2 łyżeczki cynamonu, 80 g rodzynek, cukier puder do oprószenia, olej do smażenia.

Pączki holenderskie posypuje się przed podaniem cukrem pudrem. (Fot. Proksaphotography.com) Pączki holenderskie posypuje się przed podaniem cukrem pudrem. (Fot. Proksaphotography.com)

Rodzynki włóż na kwadrans do wody (można też nasączyć je rumem).

Drożdże i cukier rozpuść w letnim mleku i odstaw na chwilę.

Resztę suchych składników wymieszaj na jednolitą masę, na koniec dodaj rozpuszczone drożdże i rodzynki.

Gotowe ciasto odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Powinno podwoić objętość.

W szerszym rondelku rozgrzej olej (jak na pączki) do temperatury 175°C.

Nabieraj ciasta na łyżkę i za pomocą drugiej łyżki formuj obły kształt, po czym kładź „kulkę” na rozgrzany olej i smaż przez kilka minut, aż ciasto będzie lekko brązowe z obu stron.

Odsącz na papierowym ręczniku.

Podawaj oprószone cukrem pudrem.

Doughnuts (donuts)

To popularne między innymi w USA pączki z dziurką. Ciastko polewane jest dużą ilością lukru, karmelu lub czekolady i ozdabiane różnokolorowymi posypkami.

375 ml mleka, 100 ml wody, 60 g masła, 750 g mąki, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka soli, 100 g cukru, 1 łyżka suszonych drożdży, 2 jajka, olej do smażenia.

Ciekawą dekoracją mogą być suszone płatki kwiatów. (Fot. Proksaphotography.com) Ciekawą dekoracją mogą być suszone płatki kwiatów. (Fot. Proksaphotography.com)

W małym garnku podgrzej mleko, wodę i masło. Gdy masło się rozpuści, zdejmij garnek z ognia i odstaw do ostudzenia.

W misce wymieszaj mąkę, gałkę muszkatołową, cynamon, sól, cukier i drożdże. Dodaj rozpuszczone masło, jajka i ugniataj.

Gotowe ciasto przełóż do dobrze naoliwionej miski i przykryj. Pozostaw do wyrośnięcia na godzinę, aż podwoi objętość.

Rozwałkuj na lekko oprószonej mąką stolnicy, tworząc placek grubości mniej więcej centymetra.

Z ciasta za pomocą szklanki wycinaj krążki. W środku krążków, mniejszym naczyniem, na przykład kieliszkiem, wytnij jeszcze jedną dziurkę.

Smaż w rozgrzanym oleju, przewracając w połowie smażenia.

Wyjmij na papierowy ręcznik.

Gotowe pączki możesz udekorować lukrem.

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze
  1. Kuchnia

4 przepisy na wielkanocne potrawy

Przedstawiamy cztery przepisy na wielkanocne potrawy. (Fot. Studio Zwierciadło)
Przedstawiamy cztery przepisy na wielkanocne potrawy. (Fot. Studio Zwierciadło)
Zobacz galerię 5 Zdjęć
Po okresie postu tradycja nakazuje świętować tłusto i bogato. A można też pysznie i nieco lżej.

Klops z koprem włoskim

(Fot. Studio Zwierciadło) (Fot. Studio Zwierciadło)

Składniki na formę 20 x 10 x 8 cm:

  • 1 kg zmielonej łopatki wieprzowej,
  • 1 drobno posiekana cebula,
  • 2 jaja,
  • 100 ml kwaśnej śmietany,
  • 1/2 łyżki kminu rzymskiego,
  • łyżka kopru włoskiego,
  • 1/2 łyżki mielonego imbiru,
  • 1/2 łyżki gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • kiełki cebuli.
Pokrojoną cebulę szklimy na rozgrzanej patelni z małą ilością tłuszczu. Do zmielonego mięsa dodajemy jaja, mielony imbir, koper włoski, kmin rzymski, cebulę, sól oraz pieprz. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza na godzinę. Po upieczeniu studzimy, kroimy w dwucentymetrowe plastry, podajemy z łyżką kwaśnej śmietany i dekorujemy kiełkami.

Pieczona domowa szynka

(Fot. Studio Zwierciadło) (Fot. Studio Zwierciadło)

Składniki:

  • 800 g szynki wieprzowej ze skórą,
  • 4 marchewki,
  • 6 ziemniaków,
  • 1 łyżka miodu,
  • kostka masła,
  • 4 łyżki chrzanu,
  • 1/2 szklanki śmietanki 30-proc.,
  • 2 gwiazdki anyżu,
  • 40 goździków,
  • 2 łyżki soli i 1 łyżka pieprzu do natarcia szynki;
piure i marchewki solimy do smaku.

Skórę szynki nacinamy w romby i nadziewamy goździkami. Następnie dokładnie nacieramy całe mięso solą oraz pieprzem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 140 stopni Celsjusza. Pieczemy przez dwie i pół godziny. Dalej pieczemy szynkę jeszcze 30 minut, lecz zwiększamy temperaturę do 190 stopni Celsjusza (co jakiś czas podlewamy ją sosem powstałym w wyniku pieczenia). W tym samym czasie obieramy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Następnie ugniatamy je na gładką masę razem ze śmietanką, masłem oraz chrzanem. Na sam koniec doprawiamy solą oraz pieprzem. Marchewki obieramy i kroimy najpierw wzdłuż, a następnie ukośnie. Tak przygotowane warzywa wrzucamy na 1 minutę do posolonego i posłodzonego wrzątku, wyjmujemy i dusimy na maśle z dodatkiem anyżu. Upieczoną szynkę kroimy w plastry i podajemy z chrzanowym piure oraz marchewkami.

Żurek wege z pieczonym czosnkiem

(Fot. Studio Zwierciadło) (Fot. Studio Zwierciadło)

Składniki na około 4 porcje:

  • 2 selery,
  • 1 cebula,
  • 1 mały por,
  • 1 główka czosnku,
  • 1 l bulionu warzywnego,
  • 0,3 l zakwasu żytniego,
  • 1 jajo ugotowane na twardo,
  • garść fistaszków,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 4 łyżki chrzanu,
  • majeranek suszony.
Wszystkie warzywa myjemy, a następnie czyścimy. Seler obieramy, kroimy w równą kostkę. Główkę czosnku (w łupinkach) przecinamy wzdłuż i pieczemy razem z fistaszkami oraz selerem na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po wyjęciu z piekarnika pozbawiamy ząbki łupinek. Pamiętajmy, że fistaszki są małe i będą piec się krócej (4–6 minut), a seler oraz czosnek – ok. 20 minut. W tym samym czasie odcinamy twardą końcówkę pora oraz liście. Następnie nacinamy go wzdłuż, myjemy i kroimy w cienkie półkrążki. Cebule dzielimy na pół, zdejmujemy łupiny i kroimy w cienkie piórka. W połowie smażenia selera dodajemy por oraz cebulę i szklimy na złoty kolor. Zalewamy je bulionem i gotujemy do miękkości. W połowie gotowania dodajemy zakwas. Blendujemy całość na gładką masę. Można też przetrzeć ją później przez sito. Zupę doprawiamy chrzanem, świeżym czosnkiem, suszonym majerankiem oraz solą i pieprzem. Całość dekorujemy połówką upieczonej główki czosnku, ugotowanym żółtkiem i fistaszkami.

Jaja faszerowane z grzybami

(Fot. Studio Zwierciadło) (Fot. Studio Zwierciadło)

Składniki na 4 porcje:

  • 3 jaja ugotowane na twardo,
  • 150 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 1 drobno posiekany pęczek szczypiorku,
  • 1 łyżka majonezu,
  • sos sojowy do smaku.
Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Pieczarki czyścimy, siekamy bardzo drobno i przesmażamy razem z cebulą na patelni z rozgrzanym masłem. Ugotowane jaja kroimy wzdłuż i wyjmujemy żółtka, które łączymy z majonezem, pieczarkami i cebulą oraz posiekanym szczypiorkiem. Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz sosem sojowym. Nadziewamy białka tak przygotowanym farszem.

  1. Kuchnia

Gofry - przepis na domowe wafle

Gofry znakomicie smakują z owocami i bitą śmietaną. (Fot. iStock)
Gofry znakomicie smakują z owocami i bitą śmietaną. (Fot. iStock)
Gofry to przysmak lata, kupowane na nadmorskim deptaku albo w budce przy przystani na Mazurach. Oczywiście w takich okolicznościach przyrody smakują najlepiej, ale warto móc otworzyć ich smak, kiedy tęsknimy za wakacjami. Oto przepis na domowe gofry, którymi przywołamy letnią beztroskę.

na 4 porcje
500 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru ( można dodać waniliowego) 2 jajka 1/3 kostki masła 1 i 1/2 szklanki wody

Masło roztapiamy i studzimy. Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy pianę.

Do miski wsypujemy mąkę,  proszek do pieczenia, dodajemy żółtka oraz cukier wraz z cukrem waniliowym. Mieszamy. Wlewamy wodę i miksujemy.

Dodajemy ostudzone masło i ponownie miksujemy.

Na koniec dodajemy ubite białka i całość delikatnie mieszamy łyżką.

Ciasto powinno mieć konsystencję mniej więcej taką jak na placki.

Wypiekamy gofry w gofrownicy aż się zarumienią. Gorące goferki wykładamy na metalową kratkę, żeby nie stały się gumiaste. Nie należy układać ich jeden na drugim.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

  1. Kuchnia

Tarta porowa - na obiad i na przekąskę

Tartę można jeść zarówno na ciepło jako danie obiadowe, jak również na zimno jako przekąskę. (Fot. iStock)
Tartę można jeść zarówno na ciepło jako danie obiadowe, jak również na zimno jako przekąskę. (Fot. iStock)
Tarta to danie, które nie wychodzi z mody. Może dlatego, że można ją zrobić na tysiąc i jeden sposobów. Zrumienione na złoto ranty kruchego ciasta otulają nadzienie, którego bazą są najczęściej warzywa, jajka i ser. Jeszcze tylko odrobina przypraw i powstaje danie doskonałe.

Tajemnicą dobrej tarty jest odpowiednio kruchy spód - delikatnie chrupiący, ale nie kruszący się przy każdym kęsie. Najlepiej przygotować go z mąki krupczatki. Można dodać do niej odrobinę kurkumy - wówczas ciasto będzie miało piękny złoty kolor.

Ważną zasadą przy robieniu kruchego ciasta, jest to, aby zagnieść je jak najszybciej, tylko do połączenia składników. Zbyt długo ugniatane będzie twarde.
Nadzienie to już kwestia kulinarnej fantazji. Bazą są jajka i ser- twardy typu Parmezan albo miękki kremowy jak feta. Można dodać również śmietany - wtedy danie będzie bardziej kaloryczne. Esencją smaku są warzywa  - duszone pory, krążki cukinii, liście szpinaku, pomidory... Co komu w duszy gra. Do tego zioła - w sezonie świeże, potem suszone. W wersji klasycznej, nie wegetariańskiej, smak można wzbogacić zrumienionym boczkiem lub szynką parmeńską. Ja najbardziej lubię tartę porową z orzechami włoskimi. Podzielę się z wami moim przepisem.

Tarta porowa z orzechami włoskimi

Ciasto: 250 g mąki (najlepiej krupczatki) 100 g masła jajko szczypta soli szczypta kurkumy odrobina zimnej wody

Nadzienie: 3 pory 1/4 kostki masła pół szklanki białego wina 4 jajka 180 g startego żółtego sera garść orzechów włoskich rozdrobnionych zioła: tymianek, oregano, bazylia szczypta curry sól i pieprz do smaku

Mąkę przesiewamy z solą i szczyptą kurkumy do miski. Ścieramy na tarce zimne masło do miski, wbijamy jajko. Szybko zagniatamy ciasto - jeśli składniki nie chcą się połączyć, dodajemy 1-2 łyżki zimnej wody. Wkładamy do lodówki przynajmniej na godzinę.

Przygotowujemy nadzienie: odkrawamy białą część porów, kroimy w cienkie krążki, myjemy i odsączamy ( np. w wirówce do sałaty). W dużym garnku topimy masło, dodajemy pory, chwilę smażymy, mieszając, aby się nie przypaliły, zmniejszamy ogień i przykrywamy. Dusimy około 10 minut.

Odkrywamy dolewamy wina i odparowujemy.

Ścieramy ser, rozbełtujemy jajka, kruszymy orzechy - dodajemy je do uduszonych porów. Doprawiamy solą i pieprzem oraz odrobiną curry.

Wykładamy naczynie do tarty ciastem - nakłuwamy je widelcem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10-15 minut. Na podpieczony spód wylewamy nadzienie. Posypujemy ziołami. Zapiekamy około 40 minut.

  1. Kuchnia

Powrót do dzieciństwa - przepis na rurki z kremem

Rurki z kremem to niewątpliwie smak dzieciństwa. (Fot. iStock)
Rurki z kremem to niewątpliwie smak dzieciństwa. (Fot. iStock)
Przez całe moje dzieciństwo spoglądały na mnie zuchwale z witryny cukierni. Pyszniły się i kusiły: zjedz nas, no zjedz! W perswazji swej okazywały się okrutnie skuteczne, bo na palcach jednej ręki mogę policzyć te razy, gdy pozostałam obojętna.

A dziś… nieskromnie liczę, że wy również nie oprzecie się pokusie… Bon appétit!

Składniki

Ciasto:

  • mąka pszenna 500 g,
  • masło 250g,
  • sól szczypta,
Krem:
  • mleko 250 ml,
  • żółtka 3 sztuki,
  • wanilia 1 laska,
  • mąka pszenna 25 g,
  • mąka ziemniaczana 15 g,
  • masło 100g + do posmarowania rurek,
  • cukier 90 g,
Dodatkowo
  • Metalowe rurki do pieczenia rurek.
Sposób przygotowania

Ciasto:

Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę.

Następnie cieniusieńko je rozwałkowujemy i wykrawamy długie paski o szerokości 2 cm. Metalowe rurki smarujemy cienko masłem i nawijamy na nie nasze paski z ciasta, zaczynając od węższej części rurki.

Pieczemy w 200C przez kwadrans. Rurki studzimy i wypełniamy kremem.

Krem:

Żółtka ucieramy z cukrem. Wsypujemy obydwa rodzaje mąki i starannie mieszamy.

Mleko zagotowujemy z laską wanilii. Do masy mączno-jajecznej stopniowo wlewamy mleko, cały czas mieszając. Następnie całość przelewamy do garnka, który stawiamy na wolnym ogniu.

Podgrzewamy, mieszając, doprowadzamy do wrzenia i zgęstnienia kremu.

Studzimy i delikatnie miksujemy z masłem (partiami, dodając krem do ucieranego mikserem masła).

Gotowym kremem wypełniamy nasze rurki.

  1. Kuchnia

Najzdrowsza dieta świata? 101 przepisów fleksitariańskich

Książka Rośliny przede wszystkim. 101 przepisów fleksitariańskich przyda się zarówno tym, którzy stawiają pierwsze kroki w diecie fleksitariańskiej, jak i tym, którzy chcą poeksperymentować z kuchnią roślinną. (Fot. materiały partnera)
Książka Rośliny przede wszystkim. 101 przepisów fleksitariańskich przyda się zarówno tym, którzy stawiają pierwsze kroki w diecie fleksitariańskiej, jak i tym, którzy chcą poeksperymentować z kuchnią roślinną. (Fot. materiały partnera)
Zobacz galerię 4 Zdjęcia
Jeśli leży ci na sercu ekologia, chcesz jeść zdrowiej, ale nie możesz lub nie chcesz całkowicie rezygnować z jedzenia mięsa – wypróbuj fleksitarianizm. Według specjalistów to jedna z trzech najzdrowszych diet na świecie, która polega na świadomym ograniczaniu mięsa i wprowadzaniu do jadłospisu roślin.  

10 marca na polskim rynku ukaże się książka Rośliny przede wszystkim. 101 przepisów fleksitariańskich, napisana przez rodzinę Pollanów. Zawiera przepisy, które są dostosowane do prawie wszystkich potrzeb żywieniowych: wegetariańskie, wegańskie, bezglutenowe i bez nabiału. Większość z tych dań można przygotować w 35 minut lub szybciej.

(Fot. materiały partnera) (Fot. materiały partnera)

Przepis z książki Rośliny przede wszystkim. 101 przepisów fleksitariańskich

Wegański ramen z tofu

W wielu przepisach na ramen znajdziesz bulion z kurczaka i wieprzowinę, które stają się bazą smakową. Nasza wegańska wersja wykorzystuje wywar warzywny, grzyby, pastę miso i sos sojowy – to one nadają daniu głęboki smak umami, którego szukamy w każdej misce azjatyckiego makaronu. Dodajemy mnóstwo warzyw i kawałki tofu wielkości kęsa i oczywiście przepyszny makaron ramen, a całość komponuje się w zupę pełną smaków i bardzo sycącą.

Składniki na 4–6 porcji:

  • 350–400 g bardzo twardego organicznego tofu, odsączonego, osuszonego i pokrojonego w grubą kostkę,
  • 300 g makaronu ramen,
  • 2 łyżki białej pasty miso,
  • 3 łyżki sosu sojowego o obniżonej zawartości sodu albo tamari,
  • 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia,
  • 2 łyżeczki oleju z prażonego sezamu,
  • 1 mała żółta cebula, grubo posiekana,
  • 60 g grzybów shiitake, tylko kapelusze, pokrojone w paski o grubości 1/2 cm,
  • 2 duże ząbki czosnku, wyciśnięte,
  • 1 łyżeczka drobno startego świeżego imbiru,
  • 1 i 1/2 l wywaru z warzyw,
  • 3 marchewki pokrojone w ukośne plasterki,
  • pęczek zielonej cebulki, cienko pokrojonej, oddzielnie zielona i biała część,
  • 2 szklanki wody,
  • świeżo mielony czarny pieprz,
  • 250 g kapusty bok choy (baby) – osobne liście; jeśli odmiana baby jest niedostępna, można użyć zwykłej i pokroić ją na kawałki,
  • 90 g szpinaku baby,
  • sriracha albo inny ostry sos chili (opcjonalnie).
(Fot. materiały partnera) (Fot. materiały partnera)
  1. 1.Rozgrzej piekarnik do 175°C. Wyściel blachę papierem do pieczenia.
  2. Ułóż pojedynczą warstwę tofu na blasze i piecz 20 minut, odwracając w połowie tego czasu. Wyjmij z piekarnika i odstaw.
  3. Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Odcedź i przelej zimną wodą. Odstaw.
  4. W małej misce zmieszaj pastę miso i sos sojowy (albo tamari) i odstaw.
  5. Postaw duży garnek na średnim ogniu, wlej do niego oliwę i olej z prażonego sezamu i dobrze rozgrzej. Dodaj cebulę i podsmażaj przez 5 minut. Dodaj grzyby, czosnek i imbir i smaż, mieszając, przez 3 minuty. Dodaj szklankę bulionu i drewnianą łyżką zdrap wszystko, co przyległo do dna garnka, tak by połączyło się z bulionem. Dodaj marchewkę i białe części cebulki i gotuj przez 3 minuty. Dodaj pozostały wywar i 2 niepełne szklanki wody. Dodaj zmieszany z miso sos sojowy i 1/4 łyżeczki pieprzu i dobrze wymieszaj.
  6. Zwiększ ogień, by zupa zaczęła się gotować, po czym zmniejsz do średniego, dodaj kapustę, szpinak i tofu i gotuj na wolnym ogniu 15 minut.
  7. Nałóż makaron do 4–6 misek, do każdej porcji dodaj tofu i warzywa, zalej zupą i przybierz zieloną cebulką. Podawaj ze srirachą (albo innym ostrym sosem chili), jeśli masz ochotę.
(Fot. materiały partnera) (Fot. materiały partnera)

Spożycie mięsa w 2019 roku wyniosło 61 kg rocznie na osobę. Jeszcze rok wcześniej statystyczny Polak zjadł go 62,4 kg. To spadek o 2,24%*. Wszystko wskazuje więc na to, że fleksitarianizm będzie jeszcze popularniejszy niż dotychczas. Książka Rośliny przede wszystkim. 101 przepisów fleksitariańskich przyda się zarówno tym, którzy stawiają pierwsze kroki w diecie fleksitariańskiej, jak i tym, którzy chcą poeksperymentować z kuchnią roślinną.

* Źródło: Ankieta „Rolnictwo w 2019 r.”, GUS.