Pianki Marshmallows to amerykański przysmak. Ozdabia się nimi torty, dodaje do kakao i czekolady na gorąco. A w lecie nadziewa na patyk i piecze nad ogniskiem. Trzeba przyznać, że oprószone cukrem pudrem wyjątkowo dobrze pasują do zimowej aury.
30 g żelatyny,
250 g cukru,
120 ml gorącej wody,
1 łyżeczka pasty waniliowej,
120 ml wody,
cukier puder do oprószenia formy i gotowych pianek.
Kwadratową formę wysmaruj olejem (nie smakowym).
W 120 mililitrach gorącej wody rozpuść 30 gramów żelatyny i odstaw na dziesięć minut.
W tym czasie w garnku o grubym dnie rozpuść cukier w 120 mililitrach wody. Gdy cukier się rozpuści i zacznie gotować (będzie gorący, ale się nie zestali), dodaj rozpuszczoną żelatynę. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut.
Odstaw do schłodzenia.
Wlej do wysokiej miski i ubijaj mikserem na najwyższych obrotach, aż do uzyskania gęstej białej masy. Dodaj pastę waniliową.
Ubijaj jeszcze przez chwilę. Przelej do lekko natłuszczonej formy i pozostaw na noc.
Kiedy pianka osiągnie stałą konsystencję, oprósz od góry cukrem pudrem. Teraz czas na drugą stronę – delikatnie obróć naczynie do góry dnem, pianka powinna wypaść na blat. Oprósz ją od góry.
Zanurz nóż w cukrze pudrze i pokrój piankę na kawałki. Zanurzaj nóż w cukrze pudrze po każdym cięciu, aby uniknąć sklejania.
Każdy kawałek obtocz w cukrze pudrze.