Karnawał to czas zabawy, dobrego jedzenia, tłustych wypieków, faworków, pączków, oponek. Karnawał to czas przekąsek, imprez, domówek. Oto przepisy na najpyszniejsze pączki, donuty, oponki i inne bułeczki z książki Joanny Matyjek „Słodkie co nieco”.
Przepisy pochodzą z książki „Słodkie co nieco” Joanny Matyjek, Wydawnictwo Zwierciadło
Pączki babci Jadzi (Fot. Joanna Matyjek, Odczaruj Gary)
Klasyk, z którym możemy zrobić wszystko – taki właśnie jest ten przepis. Moja Babcia Jadzia robiła te pączki z zamkniętymi oczami. Były raz małe, raz duże. Nie przywiązywała wagi do kształt czy rozmiaru. Otulała je cukrem i podawała w ogromnej misce. A do nich Babcia Jadzia serwowała magiczną herbatę.
Składniki
Na ok. 20 pączków
Ciasto
- 500 g mąki pszennej
- 5 żółtek
- 200 ml mleka
- 50 g drożdży
- 7 łyżek cukru
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki spirytusu
- szczypta soli
- 1 l oleju do smażenia (lub smalcu)
- do dekoracji: cukier puder
Sposób przygotowania
W garnuszku podgrzewamy mleko (nie może być gorące!). Dodajemy drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (miałam cały garnek rozczynu).
Do miski miksera dajemy żółtka i cukier – całość ucieramy na puszystą masę. Do dużej misy przesiewamy mąkę. Dodajemy porządnie wyrośnięty rozczyn, masę z żółtek i cukru, szczyptę soli – zagniatamy ciasto. Teraz wlewamy spirytus i lekko roztopione, wystudzone masło. Dokładnie mieszamy ciasto, aż wszystkie składniki się połączą – ciasto powinno być dość rzadkie. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (na 40–60 minut).
Po tym czasie przekładamy ciasto na stolnicę. Jeśli się lepi, podsypujemy je delikatnie mąką. Całe ciasto rozciągamy dłońmi na grubość ok. 1 cm. Powinno być gładkie, nie może się lepić. Szklanką wycinamy kółka. Kładziemy każde na dłoni i formujemy kuleczkę. Kulki odkładamy na ściereczkę podsypaną mąką (lub deskę czy stolnicę). Wszystkie przykrywamy ścierką i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia (na 40–60 minut).
Po tym czasie w garnku rozgrzewamy olej lub smalec (do 175ºC). Pączki smażymy z obu stron na złoty kolor (po 1,5–2 minuty z każdej strony). Usmażone pączki osączamy na ręczniku papierowym i wrzucamy do miski z cukrem, obtaczamy z każdej strony.
Donuty klasyczne (Fot. Joanna Matyjek, Odczaruj Gary)
Przybyły do nas ze Stanów. Lekkie i kolorowe, ozdabiane białą lub ciemną czekoladą, posypką, farbowanym lukrem... – po prostu apetyczne donuty, a po polsku pączki z dziurką. Oto przepis na ich podstawową wersję. Z tym przepisem możecie szaleć do woli.
Składniki
Na ok. 20 sztuk
Ciasto
- 90 ml mleka
- 150 ml maślanki
- 1 jajko
- 60 g masła
- 450 g mąki pszennej
- 60 g cukru
- szczypta soli
- 7 g suchych drożdży (1 opakowanie)
- 2 łyżki spirytusu
- olej do smażenia (2 l)
- do dekoracji: cukier puder
Sposób przygotowania
Mleko delikatnie podgrzewamy, dodajemy drożdże i łyżeczkę cukru, mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Do misy miksera wlewamy maślankę, dodajemy jajko, mąkę, cukier, sól i wyrośnięte drożdże. Ciasto starannie wyrabiamy mikserem z hakiem. Na koniec dodajemy roztopione i ostudzone masło oraz spirytus. Kiedy ciasto będzie gładkie, przekładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na ok. 0,5 cm grubości. Wycinamy większe kółka, a ze środka (np. za pomocą małego kieliszka) mniejsze. W ten sposób otrzymamy pączki z dziurką. Przykrywamy wszystko ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 30–40 minut.
Olej wlewamy do garnka i podgrzewamy do 175ºC. Donuty delikatnie wkładamy do rozgrzanego oleju (pilnujemy temperatury) i smażymy 1,5–2 minuty z każdej strony. Usmażone donuty osączamy na ręczniku papierowym. Do miski wsypujemy cukier. Usmażone donuty otulamy cukrem z każdej strony lub polewamy lukrem.
Kolorowe donuty amerykańskie (Fot. Joanna Matyjek, Odczaruj Gary)
Cała słodycz donutów znajduje się na zewnątrz. Te pączusie są efektowne i przyciągają wzrok ozdobną dekoracją, kuszą kolorową posypką i lukrem. Samo ciasto nie jest bardzo słodkie.
Składniki
Na ok. 20 sztuk
Ciasto
- 90 ml mleka
- 150 ml maślanki
- 1 jajko
- 60 g masła
- 450 g mąki pszennej
- 60 g cukru
- szczypta soli
- 7 g suchych drożdży (1 opakowanie)
- 2 łyżki spirytusu
- olej do smażenia (2 l)
Lukier
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki gorącej wody
Do dekoracji
- barwniki spożywcze
- posypki spożywcze, ew. pianki marshmallow
Sposób przygotowania
Przygotowujemy ciasto na donuty według przepisu na donuty klasyczne. Następnie robimy lukier. Cukier puder mieszamy z gorącą wodą. Robimy to, dopóki cały się rozpuści. Dodajemy kroplę wybranego barwnika. Każdego donuta zanurzamy w kolorowym lukrze, a następnie posypujemy kolorowymi kulkami, posypkami lub piankami marshmallow.
Pączki z serkiem malinowym (Fot. Joanna Matyjek, Odczaruj Gary)
Smak pączków zmienia się dzięki nadzieniu. Te klasyczne z konfitury z płatków dzikiej róży można zastąpić puszystym serkiem malinowym i taki pączek znakomicie smakuje na śniadanie. Szaleństwo pączkowe w tłusty czwartek mogłoby trwać przez cały rok. Nie miałabym nic przeciwko temu.
Składniki
Na ok. 20 pączków
Ciasto
- 500 g mąki pszennej
- 5 żółtek
- 200 ml mleka
- 50 g drożdży
- 7 łyżek cukru
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki spirytusu
- szczypta soli
- 1 l oleju do smażenia (lub smalcu)
Krem (na 1 pączka ok. 15/20 g kremu)
- 200 g mascarpone
- 200 ml śmietanki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 30 g malin
Do dekoracji
Sposób przygotowania
Do garnuszka wlewamy ciepłe mleko, dodajemy drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do miski miksera dajemy żółtka, wsypujemy cukier – całość ucieramy na puszystą masę. Do dużej misy przesiewamy mąkę. Dodajemy wyrośnięty rozczyn, masę z żółtek i cukru, szczyptę soli – zagniatamy ciasto. Wlewamy spirytus i lekko roztopione, wystudzone masło. Dokładnie mieszamy ciasto do połączenia wszystkich składników – powinno być dość rzadkie. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia mniej więcej godzinę.
Po tym czasie przekładamy ciasto na stolnicę. Jeśli się lepi, podsypujemy je delikatnie mąką. Powinno być gładkie, nie może się lepić. Całe ciasto rozciągamy dłońmi na grubość ok. 1 cm. Szklanką wycinamy kółka. Każde kładziemy na dłoni i formujemy kulki. Odkładamy na blat podsypany mąką. Wszystkie kulki przykrywamy ścierką i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia (na 40–60 minut).
Po tym czasie w garnku rozgrzewamy olej lub smalec (do 175ºC). Pączki smażymy z obu stron na złoty kolor (po 1,5–2 minuty z każdej strony). Usmażone pączki osączamy na ręczniku papierowym.
Teraz szykujemy krem. Zimną śmietankę ucieramy wraz z cukrem pudrem. Dodajemy mascarpone, całość ubijamy na sztywno. Na koniec dodajemy maliny, łączymy z masą, aż do uzyskania malinowego kremu.
Na rękaw cukierniczy wkładamy okrągłą końcówką (do nadziewania). Do rękawa przekładamy krem i nadziewamy po kolei każdego pączka. Na koniec w nadzienie możemy wcisnąć malinkę, a całe pączki oprószyć cukrem pudrem.
Pączki z mocnym kremem kawowym (Fot. Joanna Matyjek, Odczaruj Gary)
Takich pączków lepiej nie podawać do kawy, żeby nie przedobrzyć z kawowym smakiem. Ale już jako popołudniowa przekąska do soku wyciskanego z owoców będą świetnym pomysłem.
Składniki
Na ok. 20 pączków
- 500 g mąki pszennej
- 5 żółtek
- 200 ml mleka
- 50 g drożdży
- 7 łyżek cukru
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki spirytusu
- szczypta soli
- 1 l oleju do smażenia (lub smalcu)
Krem (na 1 pączka ok. 15–20 g kremu)
- 200 g mascarpone
- 200 ml śmietanki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 20 ml mocnego espresso
Do dekoracji
- cukier puder
- świeżo zmielona kawa
Sposób przygotowania
Robimy rozczyn, a następnie przygotowujemy ciasto jak na pączki (wg przepisu na pączki z serkiem malinowym na poprzedniej stronie).
Teraz szykujemy krem. Zimną śmietankę ucieramy wraz z cukrem pudrem. Dodajemy mascarpone, całość ubijamy na sztywno. Na koniec dodajemy zimne espresso, łączymy wszystkie składniki, mieszając.
Na rękaw cukierniczy nakładamy okrągłą końcówkę (do nadziewania). Do rękawa przekładamy krem i nadziewamy po kolei każdego pączka. Na koniec pączki oprószamy świeżo zmieloną kawą, możemy również posypać je cukrem pudrem.
Maritozzi – podłużne pączki z nadzieniem śmietanowo-malinowym (Fot. Joanna Matyjek, Odczaruj Gary)
Maritozzi to włoska bułeczka broszka przygotowana z oliwą i nadziewana bitą śmietaną. Ale skoro mamy karnawał i ciasto na pączki wyrasta w misce pełną parą, to postanowiłam zrobić własne bułeczki z ciasta na pączki. Spójrzcie, jakie urocze i inne niż te zazwyczaj.
Składniki
Na ok. 10 pączków
Ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 3 żółtka
- 100 ml mleka
- 25 g drożdży
- 4 łyżki cukru
- 1,5 łyżki masła
- 1 łyżka spirytusu
- szczypta soli
- 1 l oleju do smażenia (lub smalcu)
Nadzienie
- 400 ml śmietanki 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 laska wanilii
- 30 g malin
- cukier puder do posypania pączków
Sposób przygotowania
W garnuszku podgrzewamy mleko. Dodajemy drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru. Robimy rozczyn, a następnie przygotowujemy ciasto jak na pączki (wg przepisu na pączki z serkiem malinowym).
Teraz szykujemy krem. Zimną śmietankę ubijamy wraz z cukrem pudrem. Dodajemy maliny, ziarna z laski wanilii, łączymy całość, aż uzyskamy malinowy krem.
Usmażone pączki kroimy wzdłuż na pół (ale nie do końca). Delikatnie rozsuwamy pączka i wypełniamy go kremem. Krem wyrównujemy szerokim nożem. Pączusie możemy oprószyć cukrem pudrem.