Przed nami długi weekend, a więc doskonała okazja dla wszystkich miłośników gotowania i pieczenia do szaleństw w kuchni. Jeśli szukacie inspiracji, publikujemy 4 przepisy z najnowszej książki Joanny Matyjek „Słodkie co nieco” na proste i przepyszne desery.
Urocze babeczki pistacjowe (Fot. Joanna Matyjek)
Po brzegi wypełnione pistacjami, ozdobione kremem pistacjowym – takie są te babeczki. Do wykonania kremu użyłam pasty pistacjowej DESEO – bogatej, kremowej, gęstej, w 100 proc. składającej się z pistacji.
Składniki
na 10 babeczek
Ciasto
- 300 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 150 g cukru pudru
- 1 jajko
- 150 g masła
- 170 ml mleka
- 80 g obranych pistacji
Krem pistacjowy
- 250 g mascarpone
- 80 g cukru pudru (można dać mniej, jeśli lubicie mniej słodko)
- 100 g pasty pistacjowej DESEO
- szczypta soli
- papierowe foremki do babeczek
Sposób przygotowania
W misce łączymy suche składniki: mąkę, proszek, sól, cukier. W garnuszku rozpuszczamy masło i łączymy z cukrem pudrem. W salaterce roztrzepujemy jajko z mlekiem. Do suchych składników dodajemy rozpuszczone masło z cukrem oraz masę jajeczną. Pistacje kruszymy. Część dodajemy do ciasta i mieszamy. Wlewamy porcje ciasta do foremek na muffiny. Użyłam silikonowej formy, do której włożyłam papierowe foremki. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180ºC. Wstawiamy foremkę z babeczkami i pieczemy 30 minut. Następnie babeczki studzimy.
W misie miksera łączymy mascarpone z cukrem i pastą pistacjową. Doprawiamy masę szczyptą soli. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Na gotowe babeczki nakładamy porcje kremu i całość posypujemy pozostałymi pistacjami. Niewykorzystany krem przechowujemy w lodówce lub zjadamy od razu. Podobnie z babeczkami. Te, których nie zjemy od razu, przechowujemy w lodówce.
Bezy z mango i marakują (Fot. Joanna Matyjek)
Do tego przepisu podeszłam egoistycznie. Wykorzystałam w nim składniki, które lubię najbardziej, to znaczy bezę, mango i marakuję. Tym bardziej Wam polecam.
Składniki
Beza
- 4 białka
- 180 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu
Krem
- 200 g mascarpone
- 200 g śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
Do dekoracji
- 1 mango
- 3 marakuje
- cukier puder
- mięta
Sposób przygotowania
Białka ubijamy na sztywną pianę. Kiedy zaczną się pienić, dodajemy po łyżce cukru. Ubijamy pianę na najwyższych obrotach, co jakiś czas (np. co minutę) dodając kolejną łyżkę cukru. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić podczas ubijania. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką nakładamy ubitą pianę i formujemy niewielkie bezy. Pieczemy je 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 120ºC i 2 godziny w 100ºC. Po tym czasie studzimy je w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Następnie ubijamy śmietankę z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone. Delikatnie łączymy składniki, mieszając. Mango kroimy w plastry. Z marakui wydrążamy środek, tylko on jest jadalny. Na ostudzone bezy nakładamy krem, dodajemy mango i marakuję. Całość oprószamy cukrem pudrem, ozdabiamy miętą.
Ciasto z gruszkami (Fot. Joanna Matyjek)
To, że w cieście zatapiamy całe owoce sprawia, że ciasto z gruszkami jest wyjątkowe. To właściwie pieczone gruszki oblane lekkim ciastem jogurtowym. Niezwykle smaczne. Wypróbujcie.
Składniki
Na formę o średnicy 25 cm
Ciasto
- 150 g jogurtu naturalnego
- 80 ml oleju
- 300 g mąki pszennej
- 120 g cukru
- 4 jajka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 7 gruszek
- szczypta soli
Do dekoracji
- cukier puder
- masło do wysmarowania formy
- bułka tarta
Sposób przygotowania
Do naczynia wsypujemy mąkę, cukier, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Dodajemy jajka, olej oraz jogurt i miksujemy całość na gładką masę. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180ºC (góra-dół). Formę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Do formy wylewamy ciasto. Do ciasta wkładamy całe, obrane ze skórki gruszki. Ciasto pieczemy ok. 60 minut. Po upieczeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem.
Brownie z karmelkami (Fot. Joanna Matyjek)
Brownie jest zachwycające. Miękki czekoladowy środek otoczony puszystym ciastem. Ale nie przejmujcie się, gdy wasze brownie będzie jednolicie zbite. Takie też jest smaczne. Amerykanie pieką brownie na różne sposoby i nie ma jednej wyznaczonej reguły. To znaczy jest, brownie powinno być takie, jakie wam się uda. Amerykański luz.
Składniki
Na blachę 20x30 cm
- 300 g gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- 4 jajka
- szczypta soli
- 200 g cukru brązowego
- 100 g mąki pszennej
- 20 karmelków lub krówek
- masło do wysmarowania blaszki (lub papier do pieczenia)
Sposób przygotowania
Masło rozpuszczamy wraz z czekoladą w garnuszku na małym ogniu. Jajka wbijamy do miski, dodajemy szczyptę soli i cukier. Całość ubijamy na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę, miksujemy. Do masy wlewamy powolutku czekoladę połączoną z masłem. Całość mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do 160ºC (bez termoobiegu). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem. Masę wylewamy na blaszkę, wbijamy w nią karmelki lub krówki. Pieczemy brownie 20 minut.
Więcej w książce „Słodkie co nieco” Joanny Matyjek, do kupienia poniżej.