1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Zdrowe przekąski: chipsy z jarmużu i popcorn z kalafiora

(Fot. iStock)
(Fot. iStock)
Suszenie żywności to metoda konserwacji stosowana od tysiącleci. Jej celem jest usunięcie jak największej ilości wody, by jej finalna zawartość nie przekraczała 10–20 proc. (w zależności od produktu). Rzecz w tym, by w dążeniu do tego celu nie poddawać żywności zbyt agresywnej obróbce termicznej, dlatego nie powinno się stosować temperatur wyższych niż 66°C.

Chipsy z nerkowcami i jarmużem (albo innymi zielonymi liśćmi)

W tym przepisie najpierw przygotowuje się produkty, a potem je suszy, żeby uzyskać efekt końcowy. Chipsy z tego przepisu są przepyszne i niemal tak chrupiące jak smażone chipsy ziemniaczane. Użyj jarmużu, kapusty bezgłowej, liści rzepy, botwiny lub innych sztywnych liści.

Składniki:

  • 2 litry porwanych liści, dość ciasno ubitych
  • ½ czerwonej papryki, wydrążonej z nasion i pociętej w duże kawałki
  • ¼ małej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ szklanki orzechów nerkowca, surowych lub prażonych, solonych lub niesolonych
  • 2 łyżeczki nasion sezamu
  • ½ łyżeczki mieszanki chili (przepis poniżej) lub kupnej mieszanki chili w proszku
  • ¼ łyżeczki soli
  • ½ cytryny
(Fot. Adam DeTour) (Fot. Adam DeTour)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj zieleninę – potnij lub porwij duże liście na kawałki o szerokości 5–8 cm, wyrywając i wyrzucając wszelkie grube włókna. Małych liści nie trzeba rwać. Umyj liście bardzo dokładnie i wyjmij je z wody tak, żeby został w niej piasek. Odwiruj do sucha w wirówce do sałaty i przełóż do dużej miski.
  2. Wsyp do blendera paprykę, cebulę, czosnek, orzechy nerkowca, sezam, chili i sól. Wyciśnij cytrynę do małej miseczki, wyjmij ewentualne pestki i wlej sok do blendera. Uruchom parę razy w rytmie pulsacyjnym, żeby posiekać składniki, a następnie włącz na wysokie obroty, żeby mieszanka zrobiła się gładka. Jeśli to konieczne, dodaj nieco wody. Wyłóż mieszankę z orzechami na liście i wymieszaj dokładnie rękami, żeby każdy kawałek liścia był pokryty mieszanką.
  3. Rozłóż liście na tacach lub ruszcie w luźnych warstwach*. Susz przez około 2 godziny w temperaturze 63°C, następnie potrząśnij i oddziel wszelkie sklejone lub zgięte liście. Susz dalej, aż liście zrobią się chrupiące, a masa z orzechów wyschnie – łączny czas suszenia to zwykle 7–9 godzin.

* Jeżeli planujesz uruchomić dehydrator na noc na niską temperaturę, nie będziesz mieć możliwości obracania ani rozdzielania liści – w takim przypadku ułóż je pojedynczą warstwą, aby się nie posklejały i odpowiednio wyschły.

Mieszanka chili

Składniki:

  • 2 łyżeczki posiekanych lub pokruszonych suszonych papryczek chili ancho lub innej łagodnej odmiany
  • 2 łyżeczki suszonych nasion kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki pokruszonego suszonego oregano
  • 2 łyżeczki mielonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonych płatków czosnku
  • ½–1 łyżeczka posiekanych lub pokruszonych suszonych papryczek kajeńskich lub innej ostrej odmiany

Sposób przygotowania:

  1. Wrzuć wszystkie składniki do małego elektrycznego młynka do kawy lub do przypraw i miel do uzyskania drobnych cząstek.
  2. Przechowuj w ściśle zamkniętym szklanym słoiku. Używaj do chili, sosu barbecue, dań z fasolą, pieczeni i zawsze, gdy chcesz poczuć smak amerykańskiego południowego Zachodu.

Chili odnosi się zarówno do samych ostrych papryczek (niektóre są ostrzejsze od innych), jak i do mieszanki wysuszonych papryczek chili z innymi przyprawami. To także nazwa znanego dania w formie potrawki, doprawianego sproszkowanym chili.

Popcorn z kalafiora

(Fot. Adam DeTour) (Fot. Adam DeTour)

W tym przepisie najpierw przygotowuje się produkty, a potem je suszy, żeby uzyskać efekt końcowy. Różyczki kalafiora tnie się na kształt dużych ziaren popcornu (najlepiej, żeby miały około 1 cm – przyp. red.), uzyskując zdrową przekąskę. Drożdże spożywcze (zwane także drożdżami piwnymi) mają doskonały smak i cechują się wysokimi wartościami odżywczymi. Znajdziesz je w sklepach ze zdrową żywnością.

(Fot. Adam DeTour) (Fot. Adam DeTour)

Składniki:

  • 4 szklanki kalafiora (ok. ½ główki), podzielone przed mierzeniem na małe różyczki
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 2 łyżki stołowe drobno startego parmezanu
  • 1 łyżeczka drożdży spożywczych w proszku (opcjonalnie)
  • ¼ łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

  1. Zblanszuj różyczki kalafiora na parze przez 3 minuty. Schłodź w lodowatej wodzie, odsącz i osusz ręcznikiem kuchennym.
  2. Przełóż zblanszowane suche różyczki do dużej miski, dodaj oliwę i dokładnie wymieszaj czubkami palców, by każdy kawałek był pokryty oliwą. Posyp około połową parmezanu, drożdży spożywczych i soli oraz dobrze wymieszaj. Następnie dodaj resztę parmezanu, drożdży i soli i znowu dobrze wymieszaj.
  3. Wyłóż tacę lub ruszt dehydratora matą. Wyłóż różyczki kalafiora, układając je jedne na drugich – w miarę suszenia ich objętość się zmniejszy. Susz w temperaturze 63°C przez 2–3 godziny lub dopóki kalafior nie zacznie wysychać. Delikatnie zamieszaj i kontynuuj suszenie, aż kalafior zrobi się suchy i chrupki – łączny czas suszenia to 5–7 godzin.

Przepisy pochodzą z książki „Suszonki. Zachowaj smak na dłużej” Teresy Marrone.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Suszonki
Autopromocja
Suszonki Teresa Marrone Zobacz ofertę promocyjną
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze