Dla dużej grupy młodych ludzi początek roku akademickiego oznacza porzucenie zdrowej domowej kuchni na rzecz niezdrowych przekąsek. Jak w natłoku studenckich zajęć utrzymać zdrowszą dietę?
Stereotypowa studencka kuchnia obrosła już legendą. Często w jej skład wchodzi przeciętne śniadanie, od czasu do czasu obiad w barze mlecznym i kolacja z chipsów. Tymczasem niewłaściwy tryb życia oraz odżywianie mogą odbijać się na pracy mózgu. Dla wszystkich pragnących rozpocząć swoją przygodę z gotowaniem, California Prune Board poleca prosty przepis na tosty z dodatkiem zdrowym śliwek suszonych.
Składniki
6 cienkich kromek lekko czerstwego pieczywa
1 pęczek natki pietruszki
200g sera ricotta
1 garść śliwek kalifornijskich
1 gałązka rozmarynu
sól, pieprz do smaku
1/3 szklanka oleju rzepakowego
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki miodu
1 ząbek czosnkuSposób przygotowania
Ser ricotta mieszamy z posiekaną natką, doprawiamy pieprzem i solą. Sos sojowy mieszamy z miodem i roztartym ząbkiem czosnku. Całość mieszamy z olejem tak, aby powstał gęsty sos. Kromki obkrawamy ze skórki, następnie siekamy śliwki w plasterki, układamy na kromce i dociskamy drugą kromką tak, aby śliwki stały się nadzieniem kanapki. Tak przygotowany tost układamy na rozgrzanej patelni z powłoką nieprzywierającą. Dociskamy rondlem, aby spód tostu równomiernie się zarumienił. Po 20 sek. przewracamy go na drugą stronę i ponownie dociskamy. Gotowy tost kroimy na pół i smarujemy pastą serową. Polewamy gotowym dressingiem, dekorujemy otartym tymiankiem.