fbpx

Ekspresowe tosty ze śliwką kalifornijską

Ekspresowe tosty ze śliwką kalifornijską
California Prune Board

Dla dużej grupy młodych ludzi początek roku akademickiego oznacza porzucenie zdrowej domowej kuchni na rzecz niezdrowych przekąsek. Jak w natłoku studenckich zajęć utrzymać zdrowszą dietę?

Stereotypowa studencka kuchnia obrosła już legendą. Często w jej skład wchodzi przeciętne śniadanie, od czasu do czasu obiad w barze mlecznym i kolacja z chipsów. Tymczasem niewłaściwy tryb życia oraz odżywianie mogą odbijać się na pracy mózgu. Dla wszystkich pragnących rozpocząć swoją przygodę z gotowaniem, California Prune Board poleca prosty przepis na tosty z dodatkiem zdrowym śliwek suszonych.

 

 

Składniki

6 cienkich kromek lekko czerstwego pieczywa
1 pęczek natki pietruszki
200g sera ricotta
1 garść śliwek kalifornijskich
1 gałązka rozmarynu
sól, pieprz do smaku
1/3 szklanka oleju rzepakowego
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki miodu
1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania

Ser ricotta mieszamy z posiekaną natką, doprawiamy pieprzem i solą. Sos sojowy mieszamy z miodem i roztartym ząbkiem czosnku. Całość mieszamy z olejem tak, aby powstał gęsty sos. Kromki obkrawamy ze skórki, następnie siekamy śliwki w plasterki, układamy na kromce i dociskamy drugą kromką tak, aby śliwki stały się nadzieniem kanapki. Tak przygotowany tost układamy na rozgrzanej patelni z powłoką nieprzywierającą. Dociskamy rondlem, aby spód tostu równomiernie się zarumienił. Po 20 sek. przewracamy go na drugą stronę i ponownie dociskamy. Gotowy tost kroimy na pół i smarujemy pastą serową. Polewamy gotowym dressingiem, dekorujemy otartym tymiankiem.

  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze