5 top przepisów z wykorzystaniem marchewki

Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego – każdy, kto zastosował „surową” dietę, poczuł się lekko, świeżo i witalnie. Ty również możesz osiągnąć taki stan dzięki przepisom Karoliny i Macieja Szaciłło. Oto top 5 najlepszych przepisów na dania z marchewką.

Minestra Di Farro

Składniki:

  • 50 g obranej i pokrojonej na mniejsze kawałki marchewki
  • 30 g pokrojonego w plasterki pora
  • 30 g obranego i pokrojonego na mniejsze kawałki korzenia selera
  • 30 g obranej i pokrojonej na mniejsze kawałki pietruszki (korzeń)
  • 3 duże dojrzałe, obrane ze skórki pomidory pokrojone na mniejsze kawałki
  • 150 ml wody
  • 1 drobno poszatkowany ząbek czosnku
  • 1 łyżka drobno poszatkowanego świeżego rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżeczki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • nierafinowana sól do smaku (najlepiej himalajska)
  • świeżo mielony pieprz do smaku

Do podania:

  • namoczone na minimum godzinę 2 garści pestka słonecznika
  • pokrojony w kostkę i obrany ze skórki dojrzały pomidor

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Podgrzaną do około 40-45 stopni zupę podajemy z dodatkami.

Tagliatelle z marchwi

Składniki:

  • 1 średniej wielkości obrana marchewka

Zalewa:

  • 250 ml wody
  • 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 szczypty nierafinowanej soli (najlepiej himalajskiej)
  • 1 łyżeczka świeżego rozmarynu lub 1/2 łyżeczki suszonego

Dodatki:

  • 1/3 średniej wielkości cukinii pokrojonej w kostkę
  • garstka kaparów
  • 3 suszone pomidory odsądzone z zalewy i drobno pokrojone
  • 1 bardzo drobno poszatkowany ząbek czosnku
  • 1/2 poszatkowanego pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 4 drobno poszatkowane orzechy włoskie

Sposób przygotowania: Za pomocą obieraczki do warzyw z marchewki przygotowujemy tagliatelle. Makaron marynujemy w zalewie około 15-20 minut. Po tym czasie go odcedzamy. Tagliatelle z marchwi łączymy z pozostałymi dodatkami. Całość delikatnie mieszamy.

Sambol

Składniki:

  • 150 g marchewki startej na tarce o drobnych oczkach
  • 50 g kiełków fasolki mung
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 2 drobno poszatkowane szalotki
  • 1 drobno poszatkowana zielona papryczka chili (z pestkami lub bez; opcjonalnie)
  • sok z limonki do smaku
  • 5-6 łyżek mleka kokosowego (wykorzystaj mleko z poprzedniego dnia lub ze śniadania)
  • nierafinowana sól do smaku (najlepiej himalajska; niewielka ilość)

Sposób przygotowania: wszystkie składniki mieszamy

Sałatka z warzyw i kiełków

Składniki:

  • 100 g kiełków na patelnię (kiełki ciecierzycy, soczewicy, fasolki mung)
  • 1 średniej wielkości marchewka pokrojona w drobną kostkę
  • 1 zielona lub czerwona papryka pokrojona w drobną kostkę
  • 1/2 ogórka pokrojonego w drobną kostkę
  • 1 drobno poszatkowana czerwona papryczka chili (z pestkami lub bez)
  • sok z cytryny do smaku
  • 1 łyżka zimnotłoczonego oleju rzepakowego, lnianego lub z lnianki
  • szczypta nierafinowanej soli (najlepiej himalajskiej)
  • świeżo mielony pieprz do smaku

Do podania:

  • surowy „pumpernikiel” lub krakersy ogórkowe lub chleb esseński

Mielone z kalafiora z surówką z marchewki

Składniki (mielone):

  • 30 g pestek słonecznika
  • 50 g nerkowców
  • 100 g kalafiora
  • 1/3 łyżeczki nierafinowanej soli (najlepiej himalajskiej)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/3 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 1/2 drobno poszatkowanego pęczka koperku
  • świeżo mielony pieprz do smaku
  • świeżo mielone siemię lniane (najlepiej złote) do obtoczenia „mielonych”

Surówka z marchewki:

  • 2 g średniej wielkości marchewki starte na tarce o grubych oczkach
  • 1 łyżka zimnotłoczonego oleju rzepakowego, lnianego lub z lnianki
  • sok z cytryny do smaku
  • 1 łyżka naturalnego, surowego miodu lub innej surowej substancji słodzącej

Sposób przygotowania: Przygotowujemy „mielone”: pestki słonecznika i nerkowce mielimy na drobny granulat. Dodajemy kalafior i miksujemy na jednolitą masę. Do masy dodajemy sól, sok z cytryny, koperek i pieprz. Z masy formujemy małe kotleciki (4-5). Obtaczamy je w świeżo mielonym siemieniu lnianym. „Mielone” podajemy z surówką z marchwi. Przygotowujemy surówkę: wszystkie składniki mieszamy.

 

Więcej przepisów w książce „Dieta raw food. 20-dniowe kompleksowe oczyszczanie organizmu” Karoliny i Macieja Szaciłło, wyd. Zwierciadło. Książka dostępna w naszym sklepie internetowym.

Otrzymujesz tę wiadomość ponieważ Twój adres został zapisany w naszej bazie osób zainteresowanych informacjami z Wydawnictwa Zwierciadło. aby nie otrzymywać wiadomości z grupy mailingowej Zwierciadlo.pl, wypisz się z niej, odwiedzając ten link