Osób rezygnujących z jedzenia mięsa wciąż przybywa, dlatego szukamy nowych rozwiązań kulinarnych. Przydają się szczególnie w polskiej kuchni.
Składniki:
- 3-5 cukinii
- 4-5 cebul
- bułka tarta
- 4-5 jajek
- opakowanie mieszanki orzechów
- olej rzepakowy
- kasza manna
- czosnek
- pieprz ziołowy
- oregano
- sól i pieprz
Konfitura:
- żurawina suszona - 200g
- ocet balsamiczny
- miód
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Cukinie myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do cukinii dodajemy cebulę, bułkę tartą i kaszę mannę. Jaja ucieramy i wlewamy olej. Wyrabiamy na jednolitą masę i dodajemy posiekane orzechy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawami. Całość przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Pieczemy około godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C do zrumienienia. Po wyjęciu odstawiamy do wystygnięcia.
Żurawinę dusimy z odrobiną wody, miodem i octem balsamicznym.
Doskonałym dodatkiem do pasztetu, zamiast żurawiny, może być mus lub sos chrzanowy.
Przepis pochodzi od Kasi, autorki bloga "kuchniabazylii".