Pasztet z cukinii z konfiturą z suszonej żurawiny

pasztet z cukinii

Składniki:

* 3-5 cukinii
* 4-5 cebul
* bułka tarta
* 4-5 jajek
* opakowanie mieszanki orzechów
* olej rzepakowy
* kasza manna
* czosnek
* pieprz ziołowy
* oregano
* sól i pieprz

Konfitura:
* żurawina suszona – 200g
* ocet balsamiczny
* miód

Wykonanie:

Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Cukinie myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do cukinii dodajemy cebulę, bułkę tartą i kaszę mannę. Jaja ucieramy i wlewamy olej. Wyrabiamy na jednolitą masę i dodajemy posiekane orzechy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawami. Całość przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Pieczemy około godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C do zrumienienia. Po wyjęciu odstawiamy do wystygnięcia.

Żurawinę dusimy z odrobiną wody, miodem i octem balsamicznym.

Doskonałym dodatkiem do pasztetu, zamiast żurawiny, może być mus lub sos chrzanowy.

Przepis Kasi z kuchniabazylii