1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Zdrowie

Wielkanocne menu Polaków

123rf.com
123rf.com
Zobacz galerię 6 Zdjęć
Co znajdzie się na naszych stołach podczas Świąt Wielkanocnych? Raport marki MOSSO wskazuje, że będzie to przede wszystkim tradycyjna polska kuchnia. Jakie potrawy przygotowujemy?

Podstawą wielkanocnego śniadania są jajka, których w tym czasie spożywamy najwięcej – aż połowa uczestników ankiety twierdzi, że zjada ich nawet 15. Najczęściej z majonezem albo  sosem tatarskim.

Drugim najpopularniejszym symbolem świątecznego ucztowania są zupy: biały barszcz, żurek i zupa chrzanowa. Przepis na świąteczny żurek tutaj.

Chętnie sięgamy także po tradycyjne wędliny, czyli domową wieprzową szynkę, pieczony schab czy pasztet z królika.

Menu dopełniają sałatki : warzywna,  jajeczna oraz z nowalijkami.

Wielkanocy deser to ciasta: sernik, babka drożdżowa, mazurek, makowiec albo (rzadziej) keks lub pascha. Przepis na paschę tutaj.

na podst.mat.pras.quoteme/fot.123rf.com

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze