Co znajdzie się na naszych stołach podczas Świąt Wielkanocnych? Raport marki MOSSO wskazuje, że będzie to przede wszystkim tradycyjna polska kuchnia. Jakie potrawy przygotowujemy?
Podstawą wielkanocnego śniadania są jajka, których w tym czasie spożywamy najwięcej – aż połowa uczestników ankiety twierdzi, że zjada ich nawet 15. Najczęściej z majonezem albo sosem tatarskim.
Drugim najpopularniejszym symbolem świątecznego ucztowania są zupy: biały barszcz, żurek i zupa chrzanowa. Przepis na świąteczny żurek tutaj.
Chętnie sięgamy także po tradycyjne wędliny, czyli domową wieprzową szynkę, pieczony schab czy pasztet z królika.
Menu dopełniają sałatki : warzywna, jajeczna oraz z nowalijkami.
Wielkanocy deser to ciasta: sernik, babka drożdżowa, mazurek, makowiec albo (rzadziej) keks lub pascha.
Przepis na paschę tutaj.
na podst.mat.pras.quoteme/fot.123rf.com