Czy tłuszcze są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu? Które z nich są dobre dla zdrowia?
Eksperci przekonują, że na rodzaj spożywanego tłuszczu powinien zwrócić uwagę każdy z nas. Taki też cel przyświeca nowej kampanii edukacyjnej „Poznaj się na tłuszczach”, której patronują wiodące w naszym kraju instytucje wyznaczające normy w zakresie żywienia, w tym Instytut Żywności i Żywienia i Polskie Towarzystwo Badań nad Otyłością.
W dzisiejszych czasach słowo „
tłuszcz” zazwyczaj odstrasza. Niepotrzebnie, bo tłuszcz spożywany w odpowiednich ilościach jest jedną z najważniejszych substancji odżywczych, potrzebnych do życia każdemu człowiekowi. Warto więc znać
podstawowe fakty na temat tłuszczów:
- Tłuszcze w żywności przeznaczonej dla człowieka stanowią najbardziej skoncentrowane źródło energii. Codzienna dieta powinna dostarczać 25-30% energii z tłuszczów.
- Są także materiałem budulcowym, z którego organizm człowieka czerpie składniki do budowy własnych komórek, tkanek i narządów.
- Podstawowym składnikiem wszystkich tłuszczów w żywności są kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone.
- Kwasy tłuszczowe nasycone mają stałą konsystencję i znajdują się w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak: smalec i masło, nabiał i czerwone mięso.
- Kwasy tłuszczowe nienasycone są płynne i pochodzą ze źródeł roślinnych m.in. takich jak: rzepak, słonecznik, sezam, oliwki, len.
Na podstawie opracowania „Znaczenie tłuszczu w żywieniu człowieka” Marii Krełowskiej –
Kułas