1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Zdrowie
  4. >
  5. Pâté z kurzych wątróbek z focaccią

Pâté z kurzych wątróbek z focaccią

1. Dzień wcześniej nastawiamy ciasto na focaccię.  Wsypujemy wszystkie składniki do misy i  wyrabiamy na jednolitą masę za pomocą miksera. W  przypadku ręcznej metody usypujemy kopczyk, robimy pośrodku dziurę, wlewamy tam wodę i  oliwę, wsypujemy sól i  drożdże, zarabiamy nożem i  ugniatamy, aż masa będzie gładka i  elastyczna. W  obu wersjach na początku wlewamy 3/4 wody przewidzianej w  przepisie, a resztę dolewamy stopniowo do uzyskania idealnej konsystencji. Zostawiamy w  lodówce w  misce wysmarowanej oliwą, przykrytej folią na 18–24 godzin i  czekamy, aż wyrośnie.

2. Wątróbkę płuczemy, osuszamy, kroimy w  grubą kostkę. Cebulę i  czosnek drobno siekamy i  ze szczyptą soli smażymy na średnim ogniu na oliwie ok. 5 minut, dorzucamy wątróbkę i  podkręcamy ogień, aby tylko zrumienić ją z  zewnątrz. Wlewamy wino, dodajemy liście laurowe i  dusimy pod przykryciem ok. 15 minut.

3. Oliwki pozbawiamy pestek. Kiedy wątróbka będzie miękka, przecieramy ją razem z  cebulą, kaparami, oliwkami i  anchois za pomocą przecieraka albo blendujemy. Doprawiamy solą i  pieprzem.

4. Ciasto wałkujemy na grubość ok.  1 cm, posypujemy solą, igłami rozmarynu, polewamy oliwą, pieczemy w  temperaturze 250 st. C przez 20–25 minut.

5. Topinambur szorujemy, ostrym nożem kroimy w  cienkie plasterki. Pastę z  wątróbek podajemy w formie przekąski tapas na kawałkach focacci z  listkami tymianku, krążkami topinamburu, kaparami. I  posypaną świeżo mielonym pieprzem.

Składniki
Na 6–8 porcji:

Focaccia: 500 g mąki 3,5 g suchych drożdży 9 g soli 1 łyżka oliwy + 4 łyżki do polania przed pieczeniem 350 ml wody o  temp. pokojowej 1 gałązka rozmarynu 1 łyżeczka soli gruboziarnistej

Pâté:

200 g wątróbki drobiowej 20 g kaparów 25 g greckich czarnych oliwek z pestkami 80 g białej cebuli 1–2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy 70 ml białego wytrawnego wina 1 filecik anchois w oleju 1–2 liście laurowe sól świeżo mielony pieprz.

Dodatki: 15 g topinamburu 1–2 łodygi tymianku 1 łyżeczka kaparów

Czas przygotowania: 1 godz. 5 minut + 18 godzin na ciasto

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze