1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Zdrowie
  4. >
  5. Rostbef z topinamburem i  pieczarkami portobello

Rostbef z topinamburem i  pieczarkami portobello

1. Rostbef myjemy, dokładnie osuszamy i  solimy. Obsmażamy na mocno rozgrzanym oleju na dużym ogniu, aby zrumienić równomiernie ze wszystkich stron. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i  pieczemy w  90 stopniach przez 50 minut. Wyciągnięte z  pieca mięso w  papierze do pieczenia zawijamy w  folię aluminiową. Zostawiamy do ostygnięcia*.

2. Ziemniaki myjemy, obieramy i  kroimy w  ćwiartki, topinambur tylko szorujemy pod bieżącą wodą. W  misce dokładnie mieszamy z  olejem i  solą. Przekładamy warzywa na blaszkę i  pieczemy w  180 stopniach Celsjusza ok. 30 minut.

3. Oba rodzaje pieczarek czyścimy i  kroimy na plastry o  grubości ok. 1 cm. Smażymy na mocno rozgrzanej oliwie doprawione solą po ok. 5 minut z obu stron, nie mieszając zbyt często, aby grzyby się apetycznie zarumieniły (mieszanie powoduje spadek temperatury i  duszenie zamiast smażenia). Pod koniec dodajemy drobno posiekany czosnek i  natkę pietruszki.

4. Rostbef kroimy w  cienkie plastry, polewamy wydzielonym podczas pieczenia sokiem. Podajemy z  ziemniakami, topinamburem i  pieczarkami.

*Z  podanej ilości otrzymamy więcej niż 4 porcje,  ale nie warto przygotowywać mniejszego kawałka mięsa. Nadmiar możemy wykorzystać do zrobienia kanapek do pracy następnego dnia.

Składniki
Na 4 porcje:

Mięso:

750 g rostbefu 2 łyżki oleju 1–2 ząbki czosnku w  łupinie 1 gałązka rozmarynu sól

Pieczone warzywa: 350 g ziemniaków 100 g topinamburu 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy sól

Grzyby z  patelni:

2 duże kapelusze pieczarek portobello 50 g białych pieczarek 20 g natki pietruszki 1–2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy sól

Czas przygotowania: 1 godzina + ok. 1,5 godziny na pieczenie

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze